funkcje tworzące
- waliant
- Użytkownik
- Posty: 1801
- Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 275 razy
- Pomógł: 183 razy
funkcje tworzące
Jak zrobić takie zadanka:
1) Znajdź funkcję tworzącą ciągu określonego następująco: \(\displaystyle{ a _{0}=1}\) , \(\displaystyle{ a _{n}= \sum_{i=0}^{n-1} a _{i}}\) dla \(\displaystyle{ n>0}\)
2) Znajdź ogólny wyraz ciągu, którego funkcją tworzącą jest \(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{2-3x+x^{2}}}\)
Proszę o pomoc.
1) Znajdź funkcję tworzącą ciągu określonego następująco: \(\displaystyle{ a _{0}=1}\) , \(\displaystyle{ a _{n}= \sum_{i=0}^{n-1} a _{i}}\) dla \(\displaystyle{ n>0}\)
2) Znajdź ogólny wyraz ciągu, którego funkcją tworzącą jest \(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{2-3x+x^{2}}}\)
Proszę o pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
funkcje tworzące
W pierwszym wystarczy zauważyć, że dla \(\displaystyle{ n>1}\)
\(\displaystyle{ a_{n} = \sum_{i=0}^{n-1}a_i= a_{n-1}+ \sum_{i=0}^{n-2}a_i = a_{n-1}+a_{n-1}=2a_{n-1}}\)
skąd wynika, że począwszy od \(\displaystyle{ a_1=1}\) ciąg jest geometryczny o ilorazie \(\displaystyle{ 2}\).
W drugim natomiast wystarczy rozłożyć funkcję wymierną na ułamki proste i rozwinąć te ułamki proste w szereg.
Q.
\(\displaystyle{ a_{n} = \sum_{i=0}^{n-1}a_i= a_{n-1}+ \sum_{i=0}^{n-2}a_i = a_{n-1}+a_{n-1}=2a_{n-1}}\)
skąd wynika, że począwszy od \(\displaystyle{ a_1=1}\) ciąg jest geometryczny o ilorazie \(\displaystyle{ 2}\).
W drugim natomiast wystarczy rozłożyć funkcję wymierną na ułamki proste i rozwinąć te ułamki proste w szereg.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
funkcje tworzące
Ale z czym masz problem - z wyznaczeniem wzoru na \(\displaystyle{ a_n}\), z podstawieniem go do wzoru definiującego funkcję tworzącą, czy też ze zwinięciem szeregu?
Q.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
funkcje tworzące
Nie, \(\displaystyle{ a_n=2^{n-1}}\) dla \(\displaystyle{ n>0}\) oraz \(\displaystyle{ a_0=1}\).waliant pisze:no mam \(\displaystyle{ a _{n}=2 ^{n}}\)
A wiesz w ogóle co to jest funkcja tworząca?i nie wiem jak dalej to wstawić
Q.
- waliant
- Użytkownik
- Posty: 1801
- Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 275 razy
- Pomógł: 183 razy
funkcje tworzące
Więc mamy : \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{ \infty }2 ^{n}x ^{n+1}=x \sum_{n=0}^{ \infty } \left( 2x\right) ^{n} = \frac{x}{1-2x}}\) ?
-- 4 cze 2014, o 10:04 --
w drugim zadaniu mam:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2-3x+x^{2}}= \frac{1}{x-2}- \frac{1}{x-1}=- \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{1- \frac{x}{2} } + \frac{1}{1-x}=- \frac{1}{2} \sum_{n=0}^{ \infty }\left( \frac{x}{2} \right) ^{n} + \sum_{n=0}^{ \infty } x ^{n}= \sum_{n=0}^{ \infty } \left( \left( - \frac{1}{4} \right) ^{n}+1 \right)x ^{n}}\)
stąd \(\displaystyle{ a _{n}= \left( - \frac{1}{4} \right) ^{n}+1 \right)}\)
-- 4 cze 2014, o 10:04 --
w drugim zadaniu mam:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2-3x+x^{2}}= \frac{1}{x-2}- \frac{1}{x-1}=- \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{1- \frac{x}{2} } + \frac{1}{1-x}=- \frac{1}{2} \sum_{n=0}^{ \infty }\left( \frac{x}{2} \right) ^{n} + \sum_{n=0}^{ \infty } x ^{n}= \sum_{n=0}^{ \infty } \left( \left( - \frac{1}{4} \right) ^{n}+1 \right)x ^{n}}\)
stąd \(\displaystyle{ a _{n}= \left( - \frac{1}{4} \right) ^{n}+1 \right)}\)
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
funkcje tworzące
Czy błędnie rozwiązałem kawałek tego pierwszego?
\(\displaystyle{ a_{0}=1}\)
\(\displaystyle{ a_{1}= \sum_{i=0}^{0} a_{i}=a_{0}=1}\)
\(\displaystyle{ a_{2}= \sum_{i=0}^{1} a_{i}=a_{0}+a_{1}=1+1=2}\)
\(\displaystyle{ a_{n}=n}\)
Wtedy nie zgadza się to z rozwiązaniem Qńa, ale nie wiem gdzie leży mój błąd.
waliant, w tym drugim, na końcu powinno być:
\(\displaystyle{ - \frac{1}{2} \sum_{n=0}^{ \infty }\left( \frac{x}{2} \right) ^{n} + \sum_{n=0}^{ \infty } x ^{n}= \sum_{n=0}^{ \infty } - \frac{1}{2}\cdot \frac{1}{2^{n}}\cdot x^{n}+x^{n}}\)
Z tą jedną czwartą jest błąd, zagapiłeś się.
PS Nasi nauczyciele korzystają z tych samych zbiorów zadań, bo już kolejny raz widzę u ciebie te same zadania, co u mnie na zajęciach ;p
\(\displaystyle{ a_{0}=1}\)
\(\displaystyle{ a_{1}= \sum_{i=0}^{0} a_{i}=a_{0}=1}\)
\(\displaystyle{ a_{2}= \sum_{i=0}^{1} a_{i}=a_{0}+a_{1}=1+1=2}\)
\(\displaystyle{ a_{n}=n}\)
Wtedy nie zgadza się to z rozwiązaniem Qńa, ale nie wiem gdzie leży mój błąd.
waliant, w tym drugim, na końcu powinno być:
\(\displaystyle{ - \frac{1}{2} \sum_{n=0}^{ \infty }\left( \frac{x}{2} \right) ^{n} + \sum_{n=0}^{ \infty } x ^{n}= \sum_{n=0}^{ \infty } - \frac{1}{2}\cdot \frac{1}{2^{n}}\cdot x^{n}+x^{n}}\)
Z tą jedną czwartą jest błąd, zagapiłeś się.
PS Nasi nauczyciele korzystają z tych samych zbiorów zadań, bo już kolejny raz widzę u ciebie te same zadania, co u mnie na zajęciach ;p
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
funkcje tworzące
Prawie, powinno być:waliant pisze:Więc mamy : \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{ \infty }2 ^{n}x ^{n+1}=x \sum_{n=0}^{ \infty } \left( 2x\right) ^{n} = \frac{x}{1-2x}}\) ?[/latex]
\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty}a_nx^n = a_0 + \sum_{n=1}^{\infty}a_nx^n = 1+ \sum_{n=1}^{\infty}2^{n-1}x^n =1+ \sum_{n=0}^{\infty}2^{n}x^{n+1}}\)
W drugim zadaniu już zwrócono Ci uwagę na błąd w końcówce.
Odpowiem dowcipem z brodą:musialmi pisze:Czy błędnie rozwiązałem kawałek tego pierwszego?
\(\displaystyle{ a_{0}=1}\)
\(\displaystyle{ a_{1}= (...)=1}\)
\(\displaystyle{ a_{2}= (...)=2}\)
\(\displaystyle{ a_{n}=n}\)
Matematyk, Fizyk i Inżynier otrzymali identyczny problem do rozwiązania:
Udowodnić, ze wszystkie liczby nieparzyste większe niż dwa są pierwsze.
Rozwiązali:
Matematyk: \(\displaystyle{ 3}\) jest liczba pierwszą, \(\displaystyle{ 5}\) jest pierwszą, \(\displaystyle{ 7}\) też, \(\displaystyle{ 9}\) już nie - sprzeczność - twierdzenie jest fałszywe.
Fizyk: \(\displaystyle{ 3}\) jest liczbą pierwszą, \(\displaystyle{ 5}\) jest pierwszą, \(\displaystyle{ 7}\) tez, \(\displaystyle{ 9}\) już nie - błąd przypadkowy eksperymentu, \(\displaystyle{ 11}\) jest pierwszą...
Inżynier: \(\displaystyle{ 3}\) jest liczba pierwszą, \(\displaystyle{ 5}\) jest pierwszą, \(\displaystyle{ 7}\) też, \(\displaystyle{ 9}\) jest pierwszą, \(\displaystyle{ 11}\) jest pierwszą..
Ty postępujesz jak fizyk - równość \(\displaystyle{ a_0=1}\) uznajesz za przypadkowy błąd eksperymentu, a następnie na podstawie dwóch elementów \(\displaystyle{ a_1,a_2}\) które potwierdzają hipotezę \(\displaystyle{ a_n=n}\) uznajesz hipotezę za udowodnioną.
W analogiczny sposób można by udowodnić, że dowolna liczba naturalna jest rozwiązaniem równania kwadratowego \(\displaystyle{ n^2-3n+2=0}\) - wszak dla \(\displaystyle{ n=1}\) i \(\displaystyle{ n=2}\) się zgadza... :]
Q.
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
funkcje tworzące
Haha, o Jezu. Z jakiegoś powodu zdawało mi się, że \(\displaystyle{ 1=2}\). No ale nieważne. Porażka.
Swoją drogą, skąd wynika różnica, którą pokazałeś w pierwszej linijce swojego postu? Że wzór na sumę nieskończoną działa dla sumowania od \(\displaystyle{ a_{1}}\)?
Swoją drogą, skąd wynika różnica, którą pokazałeś w pierwszej linijce swojego postu? Że wzór na sumę nieskończoną działa dla sumowania od \(\displaystyle{ a_{1}}\)?