Funkcje tworzące ciągów

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Sugre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 1 paź 2011, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Funkcje tworzące ciągów

Post autor: Sugre »

Wyznacz funkcję tworzące ciągów:

a) \(\displaystyle{ a_{n}=(-2) ^{n}}\) dla \(\displaystyle{ n\ge 3}\) oraz \(\displaystyle{ a _{0}=a1=a2=3}\)

b) \(\displaystyle{ a_{n}=(-3) ^{n}}\) dla \(\displaystyle{ n\ge 3}\) oraz \(\displaystyle{ a _{0}=a1=a2=2}\)

Mamy taki wzór, tak? \(\displaystyle{ \sum_{n \ge 0}^{\infty}a_{n} x^n}\)

Dobrze, to robię?
a0=3
a1=3
a2=3
a3=-8
a4=16
a5=-32

\(\displaystyle{ f(x)=-8x^3+16x^4-32x^5+...= \frac{-2^3x^3}{1+2x}}\)
Ostatnio zmieniony 23 maja 2014, o 07:52 przez Sugre, łącznie zmieniany 1 raz.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Funkcje tworzące ciągów

Post autor: a4karo »

\(\displaystyle{ a_n}\) liczysz dobrze, ale skąd taka dziwna funkcja? Przecież ma się nijak do podanych współczynników. Suma też jest błędna.
ODPOWIEDZ