Wyliczenie sumy metodą "tam i z porotem"

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
olga523
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 7 sty 2014, o 20:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów

Wyliczenie sumy metodą "tam i z porotem"

Post autor: olga523 »

Niech \(\displaystyle{ S_{k} = 1!(1+1^{2})+2!(1+2^{2})+\ldots+k!(1+k^{2})}\)
Udowodnij że
\(\displaystyle{ (1+\frac{1}{1})S_{1}+(1+\frac{1}{2})S_{2}+\ldots+(1+\frac{1}{n})S_{n}=(n+2)!-2}\)
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Wyliczenie sumy metodą "tam i z porotem"

Post autor: bartek118 »

Wystarczy podstawić i wymnożyć.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Wyliczenie sumy metodą "tam i z porotem"

Post autor: »

bartek118 pisze:Wystarczy podstawić i wymnożyć.
Chyba żartujesz?

Można pokazać indukcyjnie, że \(\displaystyle{ S_k=k\cdot (k+1)!}\), a następnie żądaną równość też udowodnić indukcyjnie.

Alternatywnie jeśli nie chcemy zgadywać, to zamiast indukcji w obu wypadkach można użyć sposobu - ale nie metody "tam i z powrotem", tylko zwijania teleskopowego. Wystarczy skorzystać dla pierwszej sumy z tego, że:
\(\displaystyle{ i!(1+i^2)= (i+2)!-3(i+1)!+2i!}\)
a dla drugiej z tego, że:
\(\displaystyle{ \left( 1+ \frac 1k\right) \cdot k(k+1)!=(k+2)! - (k+1)!}\)

Q.
ODPOWIEDZ