Permutacje - iloczyn cykli rozłącznych

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Sugre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 1 paź 2011, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Permutacje - iloczyn cykli rozłącznych

Post autor: Sugre »

Nie wypisując w postaci dwuwierszowej, rozłóż na iloczyn cykli rozłącznych następujące iloczyny:

a) \(\displaystyle{ \left( 1,2\right)\left( 3,4,5\right)\left( 1,2,3\right)\left( 5,1,2\right)}\)
b) \(\displaystyle{ \left( 3,1,4,5\right)\left( 1,2,3,4\right)\left( 3,1,4,2\right)\left( 1,2,3\right)}\)

Wyniki:
a) \(\displaystyle{ \left( 1,4,5\right)\left( 2,3\right)}\)
b) \(\displaystyle{ \left( 1,5,3,4\right)\left( 2\right)}\)

Jeżeli mam permutację dwuwierszową, to potrafię ją rozłożyć na iloczyn cykli rozłącznych. Wiem, że to zadanie rozwiązuje się w łatwy sposób, bo robiliśmy je na zajęciach ale niestety zapisałem same wyniki i teraz nie wiem skąd się wzięły.

edit:// W sumie, to już wiem jak to rozwiązać Permutacjami działamy począwszy od prawej strony. Sprawdzamy na co przechodzi jedynka: pierwsza permutacja przekształca ją na dwójkę, druga dwójkę przekształca na trójkę, trzecia trójkę przekształca na czwórkę, a czwarta, czwórki nie rusza. Zatem jedynka przejdzie na czwórkę.
Następnie sprawdzamy na co przechodzi czwórka itd.
ODPOWIEDZ