Równania różnicowe niejednorodne II rzędu

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
fogielek1234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 13 maja 2014, o 11:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy

Równania różnicowe niejednorodne II rzędu

Post autor: fogielek1234 »

Witam mam do rozwiązania taki przykład

\(\displaystyle{ y(n+2)-5y(n+1)+6y(n)=1+n

robię z tego równanie jednorodne i wyznaczam pierwiastki wielomianu

A=lambda

A^{2}-5A+6=0

A_{1}=3
A_{2}=2

wyznaczam rozwiązanie ogólne według wzoru

y(n)= C_{1}3^{n}+ C_{2} 2^{n}n

układ fundamentalny

y_{1}(n) = 3^{n}

y_{2}(n) = 2^{n}n

po sprawdzenie stałej kontrolnej i podstawiając do wzory wyszło mi

y_{s} = wiel(n)}\)


i nie wiem właśnie jak znaleźć ten wielomian(n)
Jest napisane żeby wstawił to do równania niejednorodnego i stamtąd wyznaczę wielomian(n) ale nie wiem jak to zrobić. Poratuje ktoś ?
ODPOWIEDZ