Witam.
Dla grafu \(\displaystyle{ G = (V,E)}\) mam udowodnić taką nierówność:
\(\displaystyle{ \delta(G) \le \frac{2|E|}{|V|} \le \Delta(G)}\)
Nie wiem jak to ugryźć. Rozrysowałem sobie kilka grafów i poza tym, że to faktycznie prawda nie doszedłem do niczego sensownego.
Prosiłbym o pomoc.
Dowód nierówności w grafie
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Dowód nierówności w grafie
Wskazówka - użyj lematu o uściskach dłoni:
\(\displaystyle{ 2|E|= \sum_{v\in V} deg (v)}\)
i wykorzystaj szacowanie \(\displaystyle{ \delta (E) \le deg (v)\le \Delta (E)}\) (prawdziwe dla dowolnego wierzchołka).
Q.
\(\displaystyle{ 2|E|= \sum_{v\in V} deg (v)}\)
i wykorzystaj szacowanie \(\displaystyle{ \delta (E) \le deg (v)\le \Delta (E)}\) (prawdziwe dla dowolnego wierzchołka).
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 18 sty 2014, o 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
Dowód nierówności w grafie
Myślę, że chodzi tu o to, że:
1. \(\displaystyle{ \frac{2|E|}{|V|}}\) to tak jakby średnia arytmetyczna stopni wszystkich wierzchołków
2. Jeżeli wzięlibyśmy zbiór stopni wierzchołków to średnia arytmetyczna jego elementów będzie większa równa od elementu minimalnego i mniejsza równa od elementu maksymalnego.
Dziękuję. Czy miałbyś jakąś wskazówkę co do zapisania tego bardziej formalnie?
1. \(\displaystyle{ \frac{2|E|}{|V|}}\) to tak jakby średnia arytmetyczna stopni wszystkich wierzchołków
2. Jeżeli wzięlibyśmy zbiór stopni wierzchołków to średnia arytmetyczna jego elementów będzie większa równa od elementu minimalnego i mniejsza równa od elementu maksymalnego.
Dziękuję. Czy miałbyś jakąś wskazówkę co do zapisania tego bardziej formalnie?
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Dowód nierówności w grafie
Ale co jest niejasnego w podanej wskazówce? Nie wiesz jak wykorzystać szacowanie:
\(\displaystyle{ \delta (E) \le deg (v)\le \Delta (E)}\)
?
Wystarczy zsumować stronami takie nierówności dla wszystkich \(\displaystyle{ v\in V}\):
\(\displaystyle{ \sum_{v\in V}\delta (E) \le \sum_{v\in V}deg (v)\le \sum_{v\in V}\Delta (E)}\)
Q.
\(\displaystyle{ \delta (E) \le deg (v)\le \Delta (E)}\)
?
Wystarczy zsumować stronami takie nierówności dla wszystkich \(\displaystyle{ v\in V}\):
\(\displaystyle{ \sum_{v\in V}\delta (E) \le \sum_{v\in V}deg (v)\le \sum_{v\in V}\Delta (E)}\)
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 18 sty 2014, o 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
Dowód nierówności w grafie
Łał. No pewnie. Teraz to prościzna. Na siłę próbowałem skomplikować.
Dziękuję
Dziękuję