Kolorówanie - graf dopełniony i zwykły

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
matinf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1922
Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 695 razy
Pomógł: 4 razy

Kolorówanie - graf dopełniony i zwykły

Post autor: matinf »

Witam,
Dlaczego liczba chromatyczna grafu razy liczba chromatyczna dopełnienia tego grafu daje liczę chromatyczną pełnego tego grafu ?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Kolorówanie - graf dopełniony i zwykły

Post autor: Kartezjusz »

Fałsz liczba chromatyczna odcinka wynosi \(\displaystyle{ 2}\) liczba chromatyczna punktu to \(\displaystyle{ 1}\) ,ale graf pełny o trzech wierzchołkach ma grupę chromatyczną 3. Czy nie chodziło czasem o \(\displaystyle{ +}\) zamiast \(\displaystyle{ \cdot}\) ?
matinf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1922
Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 695 razy
Pomógł: 4 razy

Kolorówanie - graf dopełniony i zwykły

Post autor: matinf »

Chodzi o razy właśnie.\(\displaystyle{ K(G)\cdot K(G')\ge |V|}\)
gdzie \(\displaystyle{ G=(V,E)}\)

K - tak oznaczam index chromatyczny.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Kolorówanie - graf dopełniony i zwykły

Post autor: Kartezjusz »

Jeszcze raz. W zadaniu chodzi o kolorowanie wierzchołków ,czy krawędzi, bo widzę liczbę chromatyczną i indeks chromatyczny leca zamiennie.
matinf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1922
Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 695 razy
Pomógł: 4 razy

Kolorówanie - graf dopełniony i zwykły

Post autor: matinf »

Sorry
Chodzi tylko i wyłącznie o liczbę chromatyczną. Tylko i wyłącznie kolorowanie krawędzi,
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Kolorówanie - graf dopełniony i zwykły

Post autor: Kartezjusz »

Czyli nieprawda. Rozważ sobie kwadrat, który ma liczbę chromatyczną 3, przekątne, które są jego dopełnieniem 1, ale kwadrat z przekątnymi ma liczbę chromatyczną 5 ,
ODPOWIEDZ