równanie z silnią

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

równanie z silnią

Post autor: Vixy »

\(\displaystyle{ \frac{(n+2)!}{4!*(n-2)!}=\frac{5*n!}{3!*(n-3)!}}\)
greey10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 993
Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5 razy

równanie z silnią

Post autor: greey10 »

skracasz sobie i ci wychodzi
\(\displaystyle{ \frac{(n+2)(n+1)}{4}=\frac{5*(n-2)}{1}}\)
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

równanie z silnią

Post autor: ariadna »

\(\displaystyle{ \frac{(n-1)n(n+1)(n+2)}{24}=\frac{5(n-2)(n-1)n}{6}}\)
\(\displaystyle{ n=3 n=14}\)


smerfetka18, lepiej się porelaksuj jeszcze przed maturką
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

równanie z silnią

Post autor: Vixy »

a moge tez to tak zapisac :



\(\displaystyle{ \frac{(n+2)*(n-1)*n(n+1)}{4}=\frac{5*n*(n-1)*(n+1)}{3}}\) ??
greey10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 993
Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5 razy

równanie z silnią

Post autor: greey10 »

hmmm a nie zgubilas silni przy 3 i 4?? a czy przypadkiem ariadna n=0 tez nie jest odpowiedzia?

[ Dodano: 13 Maj 2007, 16:17 ]
i jeszcze n=1 ?
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

równanie z silnią

Post autor: luka52 »

greey10 pisze:i jeszcze n=1 ?
Nie, gdyż musi być: \(\displaystyle{ n q 3}\)
greey10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 993
Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5 razy

równanie z silnią

Post autor: greey10 »

aaaaa no tak przepraszam ;d
ODPOWIEDZ