Średnica grafu niespójego i spójnego

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
matinf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1922
Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 695 razy
Pomógł: 4 razy

Średnica grafu niespójego i spójnego

Post autor: matinf »

Witam,

Jak to jest z tą średnicą takiego grafu. Powiedzmy, że mamy:
\(\displaystyle{ f(x)=\min\(sr(G),sr( G'))}\)
Przy czym średnicą grafu niespójnego uważamy za nieskończoność.
Graf z apostrofem to dopełnienie.

Jak znaleźć supremum tej fcji ?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Średnica grafu niespójego i spójnego

Post autor: Kartezjusz »

średnica grafu wiesz co to jest, to zdefiniować?
matinf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1922
Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 695 razy
Pomógł: 4 razy

Średnica grafu niespójego i spójnego

Post autor: matinf »

Wiem:
Jest to minimum z odległości miedzy wszystkim parami wierzchołków. Zwracam uwagę na słowo odległości - tzn jeśli pomiędzy dwoma wierzchołkami są dwie ścieżki, to "liczy się" ta krótsza.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Średnica grafu niespójego i spójnego

Post autor: Kartezjusz »

Rozważ na dzień dobry graf pełny i zauważ,że dopełnienie grafu lub sam graf są spójne. czyli funkcja jest ograniczona.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Średnica grafu niespójego i spójnego

Post autor: norwimaj »

matinf pisze: \(\displaystyle{ f(x)=\min\(sr(G),sr( G'))}\)
Po lewej stronie nie ma \(\displaystyle{ G}\), a po prawej nie ma \(\displaystyle{ x}\). Poza tym warto by było napisać, jaka jest dziedzina tej funkcji. Zbiór wszystkich grafów?
Kartezjusz pisze:Rozważ na dzień dobry graf pełny i zauważ,że dopełnienie grafu lub sam graf są spójne. czyli funkcja jest ograniczona.
Przez co ta funkcja jest ograniczona? Przez \(\displaystyle{ 3}\)?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Średnica grafu niespójego i spójnego

Post autor: Kartezjusz »

Rozważmy wszystkie podgrafy danego grafu; zbiór \(\displaystyle{ \mathcal{G}}\) i z niego bierzemy argumenty
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Średnica grafu niespójego i spójnego

Post autor: norwimaj »

Ja myślę, że raczej chodziło o wszystkie grafy, a nie tylko o podgrafy danego grafu, ale niech będzie. Niech \(\displaystyle{ G}\) będzie grafem pełnym na zbiorze \(\displaystyle{ P(\NN)}\). Na jakiej podstawie twierdzisz, że dla dowolnego podgrafu grafu \(\displaystyle{ G}\) wartość funkcji \(\displaystyle{ f}\) jest równa co najwyżej \(\displaystyle{ M}\), gdzie \(\displaystyle{ M\in\RR}\) jest ustaloną liczbą? Twój powyższy argument nie jest dla mnie przekonujący. Ja bym raczej założył, że dla pewnego grafu wartość funkcji jest większa od \(\displaystyle{ 3}\) i próbowałbym uzyskać sprzeczność.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Średnica grafu niespójego i spójnego

Post autor: Kartezjusz »

Rozważamy grafy skończone. Przy nieskończonych wystarczy wziąć graf o wierzchołkach w \(\displaystyle{ \mathbb{Q}^{2}}\) bez krawędzi, jako podgraf grafu na zbiorze liczb algebraicznych. Tutaj,rzeczywiście minimum to nieskończoność.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Średnica grafu niespójego i spójnego

Post autor: norwimaj »

Kartezjusz pisze:Rozważamy grafy skończone.
Przypuszczam, że Matinf dostał to zadanie na swoich studiach, gdzie poziom matematyki dyskretnej jest bardzo wysoki. Nie wiem, czy może on po prostu przyjść na uczelnię i powiedzieć: "było za trudne i nie potrafiłem zrobić, ale w zamian za to rozwiązałem zadanie z przedszkola".
Kartezjusz pisze:Przy nieskończonych wystarczy wziąć graf o wierzchołkach w \(\displaystyle{ \mathbb{Q}^{2}}\) bez krawędzi, jako podgraf grafu na zbiorze liczb algebraicznych. Tutaj,rzeczywiście minimum to nieskończoność.
Jeśli wziąłeś graf bez krawędzi, to jego dopełnienie jest kliką i ma średnicę (co najwyżej) \(\displaystyle{ 1}\). Do nieskończoności jeszcze daleko.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Średnica grafu niespójego i spójnego

Post autor: Kartezjusz »

Ale to nie jest spójne.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Średnica grafu niespójego i spójnego

Post autor: norwimaj »

Kartezjusz pisze:Ale to nie jest spójne.
Co nie jest spójne?

Załóżmy, źe mamy graf \(\displaystyle{ G}\) taki, że średnica \(\displaystyle{ G}\) jest równa co najmniej \(\displaystyle{ 4}\) i średnica \(\displaystyle{ G'}\) też jest równa co najmniej \(\displaystyle{ 4}\). W szczególności \(\displaystyle{ G}\) i \(\displaystyle{ G'}\) są spójne, bo jeśli graf nie jest spójny, to jego dopełnienie ma średnicę co najwyżej \(\displaystyle{ 2}\). Weźmy wierzchołki \(\displaystyle{ v_0,\ldots,v_9}\) takie, że \(\displaystyle{ (v_0,\ldots,v_4)}\) jest najkrótszą ścieżką w \(\displaystyle{ G}\), łączącą \(\displaystyle{ v_0}\) i \(\displaystyle{ v_4}\), oraz \(\displaystyle{ (v_5,\ldots, v_9)}\) jest analogiczną ścieżką w \(\displaystyle{ G'}\).

\(\displaystyle{ \begin{picture}(0,0)
\put(0,0){\line(1,0){120}}
{\blue\put(0,40){\line(1,0){120}}}
\multiput(0,0)(30,0){5}{\circle*{3}}
\multiput(0,40)(30,0){5}{\circle*{3}}
\put(-3,-10){$0$}
\put(27,-10){$1$}
\put(57,-10){$2$}
\put(87,-10){$3$}
\put(117,-10){$4$}
\put(-3,44){$5$}
\put(27,44){$6$}
\put(57,44){$7$}
\put(87,44){$8$}
\put(117,44){$9$}
\end{picture}}\)


Czarne kreski na rysunku oznaczają krawędzie w \(\displaystyle{ G}\), a niebieskie w \(\displaystyle{ G'}\). Brak krawędzi na rysunku oznacza, że nie wiadomo, w którym grafie ona jest.

Gdyby \(\displaystyle{ (v_0, v_9)}\) i \(\displaystyle{ (v_9,v_4)}\) należały do \(\displaystyle{ G}\), tobyśmy sobie mogli skrócić drogę z \(\displaystyle{ v_0}\) do \(\displaystyle{ v_4}\) w \(\displaystyle{ G}\), wbrew założeniu. Zatem któraś z tych krawędzi jest w \(\displaystyle{ G'}\), bez straty ogólności \(\displaystyle{ (v_0,v_9)\in G'}\).


\(\displaystyle{ \begin{picture}(0,0)
\put(0,0){\line(1,0){120}}
{\blue\put(0,40){\line(1,0){120}}
\put(0,0){\line(3,1){120}}}
\multiput(0,0)(30,0){5}{\circle*{3}}
\multiput(0,40)(30,0){5}{\circle*{3}}
\put(-3,-10){$0$}
\put(27,-10){$1$}
\put(57,-10){$2$}
\put(87,-10){$3$}
\put(117,-10){$4$}
\put(-3,44){$5$}
\put(27,44){$6$}
\put(57,44){$7$}
\put(87,44){$8$}
\put(117,44){$9$}
\end{picture}}\)


Teraz skoro w \(\displaystyle{ G'}\) nie można sobie skrócić drogi z \(\displaystyle{ v_5}\) do \(\displaystyle{ v_9}\) przez \(\displaystyle{ v_0}\), to \(\displaystyle{ (v_5,v_0)\in G}\).


\(\displaystyle{ \begin{picture}(0,0)
\put(0,0){\line(1,0){120}}
\put(0,0){\line(0,1){40}}
{\blue\put(0,40){\line(1,0){120}}
\put(0,0){\line(3,1){120}}}
\multiput(0,0)(30,0){5}{\circle*{3}}
\multiput(0,40)(30,0){5}{\circle*{3}}
\put(-3,-10){$0$}
\put(27,-10){$1$}
\put(57,-10){$2$}
\put(87,-10){$3$}
\put(117,-10){$4$}
\put(-3,44){$5$}
\put(27,44){$6$}
\put(57,44){$7$}
\put(87,44){$8$}
\put(117,44){$9$}
\end{picture}}\)


Radź sobie dalej Matinfie. Powodzenia!-- 11 maja 2014, o 15:21 --Ale dziedzinę funkcji i tak doprecyzuj, bo to co ja sugerowałem, to oczywista bzdura. Zbiór wszystkich grafów nie istnieje, więc nie może być dziedziną funkcji.
ODPOWIEDZ