slowa n-wyrazowe

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Jozekban
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 14 kwie 2013, o 20:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Barczewo
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 2 razy

slowa n-wyrazowe

Post autor: Jozekban »

Ile jest słów k-wyrazowych, które składają się z tylko n wyrazów?

np. jak są 3-wyrazowe z 2 wyrazów to:
\(\displaystyle{ A =\left\{ (a,a,b),(a,b,a),(b,a,a),
(a,b,b),(b,b,a),(b,a,b)\right\}\\
\left| A \right| = \overline{V}_2^3-C_2^1\cdot \overline{V}_1^3}\)

przy 4-wyrazowych z 3 wyrazów:
\(\displaystyle{ B =\left\{ (a,a,b,c),...,(c,b,a,c)\right\}\\
\left| B \right| = \overline{V}_3^4- C_3^2\cdot\overline{V}_2^4+C_3^1\cdot \overline{V}_1^4}\)

Dochodzę do wniosku, że to będzie coś takiego:
\(\displaystyle{ \overline{V}_n^k- C_n^{n-1}\cdot\overline{V}_{n-1}^k+C_n^{n-2}\cdot \overline{V}_{n-2}^k-C_n^{n-3}\cdot \overline{V}_{n-3}^k+...}\)
Ogółem:
\(\displaystyle{ \overline{V}_n^k + \sum_{p=1}^{p=k}(-1)^p\cdot C_n^{n-p}\cdot\overline{V}_{n-p}^k}\)
Dobrze myślę?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

slowa n-wyrazowe

Post autor: kerajs »

Dlaczego pomijasz słowa aaa i bbb w zbiorze A.

Co z sytuacją gdy masz wyraz 3-literowy, a zbiór liter zawiera 5 elementów?
Jozekban
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 14 kwie 2013, o 20:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Barczewo
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 2 razy

slowa n-wyrazowe

Post autor: Jozekban »

kerajs pisze:Dlaczego pomijasz słowa aaa i bbb w zbiorze A.
powtarza się ciągle jeden element.
kerajs pisze:Co z sytuacją gdy masz wyraz 3-literowy, a zbiór liter zawiera 5 elementów?
To już jest problem, bo po wstawieniu wyzerowało się.
ODPOWIEDZ