Wysiadanei z windy

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
lel1101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 17 paź 2012, o 21:31
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Wysiadanei z windy

Post autor: lel1101 »

W dziesięciopiętrowym budynku do windy wsiadło 5 osób. Na ile sposobów mogą wysiąść, jeśli wszyscy wysiedli na 2, 7 i 8 piętrze?
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

Wysiadanei z windy

Post autor: leszczu450 »

lel1101, no i z czym jest dokładnie problem?
lel1101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 17 paź 2012, o 21:31
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Wysiadanei z windy

Post autor: lel1101 »

5 osób w 10-piętrowym budynku może wysiąść na \(\displaystyle{ 10 ^{5}}\) sposobów.
Jeśli żądać, aby każda wysiadła na innym piętrze, to mamy \(\displaystyle{ 10 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6}\) sposobów.
Jednak ja mam narzucone, że muszą one wysiąść na trzech konkretnych piętrach. \(\displaystyle{ 3 \cdot 3 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1}\)?
Ostatnio zmieniony 22 paź 2014, o 20:35 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Jozekban
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 14 kwie 2013, o 20:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Barczewo
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 2 razy

Wysiadanei z windy

Post autor: Jozekban »

Masz 5 elementowy zbiór i 3 wyrazy.
3 wyrazy ponadto muszą spełnić regułę, że ich suma wynosi 5.
Takie tylko mogą być ciągi:
\(\displaystyle{ \left\{ (2,2,1),(3,1,1)\right\}}\)
permutujesz i dodajesz.
ODPOWIEDZ