układ kongruencji

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
lightinside
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 796
Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań/Łódź
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 29 razy

układ kongruencji

Post autor: lightinside »

\(\displaystyle{ \begin{cases}

5x \equiv 1\left( \mod 8\right)

\\ 4x \equiv 1\left( \mod 9\right) \end{cases}}\)


Dobrze robię? z pierwszego mam że:

\(\displaystyle{ x \equiv -3 \mod 8}\)

Z drugiego:

\(\displaystyle{ x \equiv -2 \mod 9}\)

następnie:

\(\displaystyle{ -3 + 9k=-2 \mod 9}\)
\(\displaystyle{ 9k=1 \mod 9}\)

Czy do tej pory mam dobrze?

Jeśli tak to co dalej?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

układ kongruencji

Post autor: norwimaj »

lightinside pisze:\(\displaystyle{ \begin{cases}

5x \equiv 1\left( \mod 8\right)

\\ 4x \equiv 1\left( \mod 9\right) \end{cases}}\)


Dobrze robię? z pierwszego mam że:

\(\displaystyle{ x \equiv -3 \mod 8}\)

Z drugiego:

\(\displaystyle{ x \equiv -2 \mod 9}\)
Zgadza się.
lightinside pisze: następnie:

\(\displaystyle{ -3 + 9k=-2 \mod 9}\)
\(\displaystyle{ 9k=1 \mod 9}\)
Nie wiem, o co chodzi. Te równości oczywiście są fałszywe. (Może gdzieś miała być ósemka zamiast dziewiątki?)

Możesz (bardzo łatwo w tym wypadku) znaleźć odwrotność \(\displaystyle{ a}\) liczby \(\displaystyle{ 9}\) modulo \(\displaystyle{ 8}\) i odwrotność \(\displaystyle{ b}\) liczby \(\displaystyle{ 8}\) modulo \(\displaystyle{ 9}\). Wynikiem będzie \(\displaystyle{ a\cdot(-2)\cdot9+b\cdot(-3)\cdot8 + k\cdot8\cdot9}\), gdzie \(\displaystyle{ k}\) to parametr całkowity.
ODPOWIEDZ