kongruencja z dwoma zmiennymi

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
lightinside
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 796
Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań/Łódź
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 29 razy

kongruencja z dwoma zmiennymi

Post autor: lightinside »

\(\displaystyle{ 20x+18y\equiv40\left( \mod 48\right)}\)
Jak ją rozwiązać?
squared
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1017
Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 167 razy
Pomógł: 152 razy

kongruencja z dwoma zmiennymi

Post autor: squared »

Ja mam taki pomysł - skorzystać w definicji przystawania:

\(\displaystyle{ 20x+18y\equiv40\left( \mod 48\right) \Leftrightarrow 48 \mid 20x + 18y - 40 \Leftrightarrow \exists k_{1} \in \ZZ \ \ 20x+18y - 40 = 48k_{1} \Leftrightarrow 20x+18y + 48k = 40}\)

Da się to skrócić jeszcze, no i mamy równanie diofantyczne 3 zmiennych, które da się rozwiązać. Ale to chyba nie najprostsze rozwiązanie.
Awatar użytkownika
lightinside
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 796
Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań/Łódź
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 29 razy

kongruencja z dwoma zmiennymi

Post autor: lightinside »

Ma ktoś jakiś prostszy pomysł?
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

kongruencja z dwoma zmiennymi

Post autor: Mariusz M »

Zauważ że

\(\displaystyle{ 2 \cdot 48=3 \cdot 20+2 \cdot 18\\
40=2 \cdot 20+0 \cdot 18}\)


a stąd już łatwo wygenerować rozwiązania
ODPOWIEDZ