Dodawanie wariancji - problem

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Gohan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 196
Rejestracja: 18 paź 2013, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękował: 41 razy

Dodawanie wariancji - problem

Post autor: Gohan »

Dla zmiennych losowych niezależnych \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\) mamy: \(\displaystyle{ Var(X)=2}\), \(\displaystyle{ Var(Y)=5}\). Stąd \(\displaystyle{ Var(2X+3Y)}\) =

Jak mam to dodać? Pierwszy raz takie coś widzę , szukam na necie i nic .
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Dodawanie wariancji - problem

Post autor: pyzol »

320346.htm
Gohan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 196
Rejestracja: 18 paź 2013, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękował: 41 razy

Dodawanie wariancji - problem

Post autor: Gohan »

Nie rozumiem tego ,nie mógł byś napisać jakiś przykład ?
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Dodawanie wariancji - problem

Post autor: pyzol »

Podpunkt czwarty masz \(\displaystyle{ Var aX=a^2Var X}\)
A wzór na sumę dla niezależnych zmiennych losowych jest na końcu:
\(\displaystyle{ Var(X+Y)=Var X+ Var Y}\)
Wystarczy skorzystać a wynik wyjdzie.
Gohan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 196
Rejestracja: 18 paź 2013, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękował: 41 razy

Dodawanie wariancji - problem

Post autor: Gohan »

a w takim przypadku : \(\displaystyle{ Var(2X-3Y)}\) , wyjdzie taki sam wynik ?
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Dodawanie wariancji - problem

Post autor: pyzol »

Pokaż swoje rachunki sprawdzimy gdzie masz błąd...
ODPOWIEDZ