Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Na ile sposobów mozna rozdać 6 różnych filmów DVD czterem osobom, zakładając że każda z osób otrzyma co najmniej jedną płytę i że wszystkie płyty zostaną rozdane.
Rozdawanie przedmiotów pomiędzy osoby
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 15 kwie 2014, o 13:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 15 kwie 2014, o 13:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Rozdawanie przedmiotów pomiędzy osoby
No tak - pod warunkiem, że wszystkie płyty sa takie same - np. 6 egzemplarzy najnowszego hitu ("Hobbit: Pustkowie Smauga").
W zadaniu natomiast jest 6 różnych filmów np:
1. "Szeregowiec Ryan"
2. "Skazani na Shawshank".
3. "Ojciec chrzestny"
4. "Forrest Gump"
5. "Lista Schindlera".
6. "Pianista"
Nadal uważasz, że istnieją dwie opcje?
W zadaniu natomiast jest 6 różnych filmów np:
1. "Szeregowiec Ryan"
2. "Skazani na Shawshank".
3. "Ojciec chrzestny"
4. "Forrest Gump"
5. "Lista Schindlera".
6. "Pianista"
Nadal uważasz, że istnieją dwie opcje?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8587
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Rozdawanie przedmiotów pomiędzy osoby
Rozważam pierwszą sytuację jaka podał virtue.
Niech z osób A,B,C,D to A otzryma trzy filmy.Ile jest takich sytuacji? To tak jakby układać słowa z liter A,A,A,B,C,D gdzie miejsce litery w słowie odpowiada numerowi filmu (np ABCADA to a otrzyma filmy 1,4 i 6; B film 2, C trójkę , a D piąty film)
Takich sytuacji jest \(\displaystyle{ \frac{6!}{3!}}\) (3! w mianowniku to powtarzająca się osoba A)
Ilość rozdań 6 filmów gdzie jedna osoba dostaje 3 filmy obliczam tak: \(\displaystyle{ {4 \choose 1} \frac{6!}{3!}}\)
(Pierwszy czynnik iloczynu to wybór osoby która otrzma 3 filmy)
Drugą sytuację podaną przez virtue można zrealizować na \(\displaystyle{ {4 \choose 2} \frac{6!}{2! \cdot 2!}}\) sposobów.
W dwumianie Newtona wybieramy dwie osoby która dostaną po dwa filmy, , Permutacje 6-elementową dzielimy przez permutacje powtarzających sie (tych wcześniej wybranych dwóch osób) elementów.
Pozostaje Ci dodać powyższe wyniki aby otrzymać rozwiązanie zadania.
Niech z osób A,B,C,D to A otzryma trzy filmy.Ile jest takich sytuacji? To tak jakby układać słowa z liter A,A,A,B,C,D gdzie miejsce litery w słowie odpowiada numerowi filmu (np ABCADA to a otrzyma filmy 1,4 i 6; B film 2, C trójkę , a D piąty film)
Takich sytuacji jest \(\displaystyle{ \frac{6!}{3!}}\) (3! w mianowniku to powtarzająca się osoba A)
Ilość rozdań 6 filmów gdzie jedna osoba dostaje 3 filmy obliczam tak: \(\displaystyle{ {4 \choose 1} \frac{6!}{3!}}\)
(Pierwszy czynnik iloczynu to wybór osoby która otrzma 3 filmy)
Drugą sytuację podaną przez virtue można zrealizować na \(\displaystyle{ {4 \choose 2} \frac{6!}{2! \cdot 2!}}\) sposobów.
W dwumianie Newtona wybieramy dwie osoby która dostaną po dwa filmy, , Permutacje 6-elementową dzielimy przez permutacje powtarzających sie (tych wcześniej wybranych dwóch osób) elementów.
Pozostaje Ci dodać powyższe wyniki aby otrzymać rozwiązanie zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 15 kwie 2014, o 13:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Rozdawanie przedmiotów pomiędzy osoby
Przeanalizowałem Twoją odpowiedź i faktycznie wszystko logiczne. Dzieki!