Witam,
Czy taką sumę:
\(\displaystyle{ \sum_{i=j+1}^{n}\frac{1}{j^2}}\) jesteśmy jakos wstanie uproscić ?
Ten index \(\displaystyle{ i}\) to jest zewnętrzna suma.
Suma szeregu geometrycznego
Suma szeregu geometrycznego
No pod summą nie masz \(\displaystyle{ i}\), więc przykład jest oczywisty
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Suma szeregu geometrycznego
Niespecjalnie. Ta suma to \(\displaystyle{ +\infty}\).matinf pisze:Witam,
Czy taką sumę:
\(\displaystyle{ \sum_{i=j+1}^{n}\frac{1}{j^2}}\) jesteśmy jakos wstanie uproscić ?
A jak wygląda pełne wyrażenie?matinf pisze: Ten index \(\displaystyle{ i}\) to jest zewnętrzna suma.