Oblicz prawdopodobieństwo, że w czteroosobowej rodzinie wszyscy urodzili się dokładnie w dwóch miesiącach pierwszej połowy roku.
Wszystkich zdarzeń mamy \(\displaystyle{ 12 ^{4}}\)
Jednak nie wiem jak policzyć zdarzenie A.
w odpowiedziach jest niby, że
\(\displaystyle{ A= \frac{6!}{2!*4!} * (2 ^{4} -2)}\)
\(\displaystyle{ \frac{6!}{2!*4!}}\) ponieważ 2 miesiące z 6 możliwych. To rozumiem ale nie wiem skąd jeszcze ten drugi nawias. Znalazłem gdzieś w internecie że na wypadek gdyby wszyscy urodzili si w tym samym miesiącu ale nie rozumiem tego zapisu..
Czteroosobowa rodzina
-
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 23 cze 2013, o 13:50
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 2 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Czteroosobowa rodzina
Załóżmy że wybrano dwa miesiące X i Y jako kombinacje dwuelementową ze zbioru 6 elementowego (to ten ułamek który rozumiesz). Ale na ile sposobów można te miesiące przypisać przykładowej Mamie, Tacie, Córce i Synowi? Na \(\displaystyle{ 2 ^{4}}\)sposobów. Jednak w treści jest że rodzina ma daty urodzenia w dwóch miesiącach roku. Czyli od \(\displaystyle{ 2 ^{4}}\) należy odjąć sytuację gdy urodzili się w tym samym miesiącu (XXXX i YYYY). Stąd wyrażenie w nawiasie \(\displaystyle{ (2 ^{4} -2)}\). Oczywiście możesz wypisać sobie wszystkie wyrażenia z miesiącami X i Y i policzyć ich ilość (14).
Dlatego rozwiązanie podręcznikowe tak wygląda:
A=(ilość wyboru 2 miesięcy z pierwszej połowy roku) X (ilość możliwych przypisani wybranych miesięcy poszczególnym członkom czteroosobowej rodziny).
Dlatego rozwiązanie podręcznikowe tak wygląda:
A=(ilość wyboru 2 miesięcy z pierwszej połowy roku) X (ilość możliwych przypisani wybranych miesięcy poszczególnym członkom czteroosobowej rodziny).
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2014, o 17:46 przez kerajs, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 23 cze 2013, o 13:50
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 2 razy
Czteroosobowa rodzina
ale skoro musimy odjąć te 2 przypadki, to dlaczego po prostu nie odejmujemy 2 tylko mnożymy przez \(\displaystyle{ (2 ^{4} -2)}\)?
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5744
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 130 razy
- Pomógł: 525 razy
Czteroosobowa rodzina
Najprościej:
Najpierw wybieramy z sześciu dwa potem idą wszystkie suriekcje z czterech na dwa
A tych suriekcji jest dokładnie:
\(\displaystyle{ 2^4-2}\)
ale według mnie to wszystko powinno być pomnożone jeszcze przez \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
Bo ważne które półrocze się wybiera a tu chodzi o pierwsze półrocze
Najpierw wybieramy z sześciu dwa potem idą wszystkie suriekcje z czterech na dwa
A tych suriekcji jest dokładnie:
\(\displaystyle{ 2^4-2}\)
ale według mnie to wszystko powinno być pomnożone jeszcze przez \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
Bo ważne które półrocze się wybiera a tu chodzi o pierwsze półrocze