Ile jest takich permutacji, że...
-
- Użytkownik
- Posty: 1922
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 695 razy
- Pomógł: 4 razy
Ile jest takich permutacji, że...
Witam,
Mamy zbiór \(\displaystyle{ \{1,2,...,n\}}\)
Ile jest permutacji, takich że nie istnieje w niej cykl długości \(\displaystyle{ k}\).
No to ja chciałbym od wszystkich permutacji odjąć takie które właśnie mają cykl długości \(\displaystyle{ k}\).
Ile jest permutacji takich, które mają cykl długości \(\displaystyle{ k}\) ?
No więc mi się wydaje, że musimy zagwarantować, żeby taki cykl był choć jeden, a z resztą niech się dzieje co się chce.
Tych permutacji jest:
\(\displaystyle{ \binom{n}{k} \cdot \frac{k!}{k} \cdot (n-k)! = \frac{n!}{k}}\)
Ok ?
Mamy zbiór \(\displaystyle{ \{1,2,...,n\}}\)
Ile jest permutacji, takich że nie istnieje w niej cykl długości \(\displaystyle{ k}\).
No to ja chciałbym od wszystkich permutacji odjąć takie które właśnie mają cykl długości \(\displaystyle{ k}\).
Ile jest permutacji takich, które mają cykl długości \(\displaystyle{ k}\) ?
No więc mi się wydaje, że musimy zagwarantować, żeby taki cykl był choć jeden, a z resztą niech się dzieje co się chce.
Tych permutacji jest:
\(\displaystyle{ \binom{n}{k} \cdot \frac{k!}{k} \cdot (n-k)! = \frac{n!}{k}}\)
Ok ?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Ile jest takich permutacji, że...
Jeśli permutacja ma \(\displaystyle{ m}\) cykli długości \(\displaystyle{ k}\), to niechcący liczysz ją \(\displaystyle{ m}\) razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 1922
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 695 razy
- Pomógł: 4 razy
Ile jest takich permutacji, że...
Ok, chcę się upewnić czy ja właściwie zrozumiałem Twoją uwagę.
Np, rozważmy taką sytuację. Sytuacja permutacji o 5 cyklach długości 2.
No więc istnieje jakaś taka permutacja, która zawiera 2 cykle długości 2. Te same cykle zawiera inna permutacja + inny jakiś 2-cykl. I już teraz policzyłem o raz za dużo (ta permutacja została policzona).
Czyli widać, że to nie jest dobre podejście.
I teraz wydaje mi się, że ja po prostu zliczam ilość permutacji (wszystkich) o tej własności, że każda z nich ma co najmniej jeden cykl tej długości.
Ok czy znowu źle ?
Np, rozważmy taką sytuację. Sytuacja permutacji o 5 cyklach długości 2.
No więc istnieje jakaś taka permutacja, która zawiera 2 cykle długości 2. Te same cykle zawiera inna permutacja + inny jakiś 2-cykl. I już teraz policzyłem o raz za dużo (ta permutacja została policzona).
Czyli widać, że to nie jest dobre podejście.
I teraz wydaje mi się, że ja po prostu zliczam ilość permutacji (wszystkich) o tej własności, że każda z nich ma co najmniej jeden cykl tej długości.
Ok czy znowu źle ?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Ile jest takich permutacji, że...
Chyba źle. Nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem to, co napisałeś. Na wszelki wypadek rozwinę swoją myśl.
Ile jest permutacji zbioru \(\displaystyle{ \{1,2,3,4\}}\), w których istnieje cykl długości \(\displaystyle{ 2}\)? Takich, które mają tylko jeden cykl długości \(\displaystyle{ 2}\), jest \(\displaystyle{ \binom42=6}\). Pozostałe możemy wszystkie wypisać: \(\displaystyle{ (1,2)(3,4)}\), \(\displaystyle{ (1,3)(2,4)}\), \(\displaystyle{ (1,4)(2,3)}\). Wszystkich razem jest \(\displaystyle{ 9}\).
Twoją metodą wychodzi \(\displaystyle{ 12}\), bo masz \(\displaystyle{ 6}\) permutacji z jednym cyklem długości \(\displaystyle{ 2}\), oraz permutacje z dwoma cyklami: \(\displaystyle{ (1,2)(3,4)}\), \(\displaystyle{ (1,3)(2,4)}\), \(\displaystyle{ (1,4)(2,3)}\), \(\displaystyle{ (2,3)(1,4)}\), \(\displaystyle{ (2,4)(1,3)}\), \(\displaystyle{ (3,4)(1,2)}\). Jak widzisz, niektóre permutacje policzyłeś dwa razy.
Ile jest permutacji zbioru \(\displaystyle{ \{1,2,3,4\}}\), w których istnieje cykl długości \(\displaystyle{ 2}\)? Takich, które mają tylko jeden cykl długości \(\displaystyle{ 2}\), jest \(\displaystyle{ \binom42=6}\). Pozostałe możemy wszystkie wypisać: \(\displaystyle{ (1,2)(3,4)}\), \(\displaystyle{ (1,3)(2,4)}\), \(\displaystyle{ (1,4)(2,3)}\). Wszystkich razem jest \(\displaystyle{ 9}\).
Twoją metodą wychodzi \(\displaystyle{ 12}\), bo masz \(\displaystyle{ 6}\) permutacji z jednym cyklem długości \(\displaystyle{ 2}\), oraz permutacje z dwoma cyklami: \(\displaystyle{ (1,2)(3,4)}\), \(\displaystyle{ (1,3)(2,4)}\), \(\displaystyle{ (1,4)(2,3)}\), \(\displaystyle{ (2,3)(1,4)}\), \(\displaystyle{ (2,4)(1,3)}\), \(\displaystyle{ (3,4)(1,2)}\). Jak widzisz, niektóre permutacje policzyłeś dwa razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 1922
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 695 razy
- Pomógł: 4 razy
Ile jest takich permutacji, że...
Tak wiec, powinienem podzielić wszystko przez (ilość cykli długości 2 )silnia.
Tak, jak w takim razie ten wzór znaleźć ?
Bo nie mogę tak podzielić jak powiedziałem, bo nie wiem ile w której będzie cykli.
Tak, jak w takim razie ten wzór znaleźć ?
Bo nie mogę tak podzielić jak powiedziałem, bo nie wiem ile w której będzie cykli.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Ile jest takich permutacji, że...
Dlaczego silnia?matinf pisze:Tak wiec, powinienem podzielić wszystko przez (ilość cykli długości 2 )silnia.
Nie wiem. Znane jest rozwiązanie w przypadku \(\displaystyle{ k=1}\), ale w ogólności nie potrafię pomóc.matinf pisze: Tak, jak w takim razie ten wzór znaleźć ?
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5750
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 132 razy
- Pomógł: 526 razy
Ile jest takich permutacji, że...
Ja bym proponował dzielić zbiór na podzbiory rozłączne o długości \(\displaystyle{ k}\) a potem zliczać ilość cykli w każdym takim podziale
Tak mniej więcej:
\(\displaystyle{ \{1,2,3,4,5,6\}}\)
Dzielimy zbiór na dwa podzbiory o mocy \(\displaystyle{ k=3}\)
\(\displaystyle{ \{1,2,3\}\{4,5,6\}}\)
takich podziałów jest:
\(\displaystyle{ {6\choose 3}=20}\)
W każdym podziale jest po dwa cykle o długości trzy zliczamy teraz cykle:
\(\displaystyle{ 2!*3!+2!*3!-2!*2!}\) - odejmujemy część wspólną
teraz mnożymy ten wynik przez ilość podziałów czyli \(\displaystyle{ 20}\)
i mamy ilość cykli o długości trzy w tym podzbiorze
Dla ogólnego warunku możemy stosować wzór wyłączeń (Sylwestra)
Tak mniej więcej:
\(\displaystyle{ \{1,2,3,4,5,6\}}\)
Dzielimy zbiór na dwa podzbiory o mocy \(\displaystyle{ k=3}\)
\(\displaystyle{ \{1,2,3\}\{4,5,6\}}\)
takich podziałów jest:
\(\displaystyle{ {6\choose 3}=20}\)
W każdym podziale jest po dwa cykle o długości trzy zliczamy teraz cykle:
\(\displaystyle{ 2!*3!+2!*3!-2!*2!}\) - odejmujemy część wspólną
teraz mnożymy ten wynik przez ilość podziałów czyli \(\displaystyle{ 20}\)
i mamy ilość cykli o długości trzy w tym podzbiorze
Dla ogólnego warunku możemy stosować wzór wyłączeń (Sylwestra)
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Ile jest takich permutacji, że...
Co zrobić w przypadku, gdy \(\displaystyle{ k\not|n}\) ?arek1357 pisze: Dzielimy zbiór na dwa podzbiory o mocy \(\displaystyle{ k=3}\)
\(\displaystyle{ \{1,2,3\}\{4,5,6\}}\)
Nieprawda. Jest ich dwa razy mniej.arek1357 pisze: takich podziałów jest:
\(\displaystyle{ {6\choose 3}=20}\)
Wyrażasz się niejasno. W każdym podziale są dwa zbiory o mocy trzy.arek1357 pisze: W każdym podziale jest po dwa cykle o długości trzy
Na podstawie tego jeszcze nie załapałem, jak zamierzasz to robić w ogólnym przypadku. Czy mógłbyś rozpisać jeszcze przypadek \(\displaystyle{ n=6,k=2}\) ?arek1357 pisze: zliczamy teraz cykle:
\(\displaystyle{ 2!*3!+2!*3!-2!*2!}\) - odejmujemy część wspólną
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5750
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 132 razy
- Pomógł: 526 razy
Ile jest takich permutacji, że...
ok
dla \(\displaystyle{ n=6,k=2}\)
mamy podziały:
\(\displaystyle{ \{1,2\} \{3,4\}\{5,6\}}\)
Takich podziałów jest:
(*) \(\displaystyle{ \frac{{6 \choose 2} \cdot {4 \choose 2}}{3!}}\)
Na każdy podział przypada po \(\displaystyle{ 1}\) cykl
łącznie w każdym podziale jest po jednym cyklu tak czy inaczej
czyli zliczamy tylko podziały których jest (*)
jeśli \(\displaystyle{ k}\) nie dzieli \(\displaystyle{ n}\)
też dzielimy zbiór wyjściowy na podzbiory \(\displaystyle{ k}\) elementowe
i zostaje jeszcze reszta, zbiór o mocy mniejszej niż \(\displaystyle{ k}\), który nie ma wpływu na ilość cykli o długości \(\displaystyle{ k}\)
sorki masz racje z tymi podziałami jest ich mniej
dla \(\displaystyle{ n=6,k=2}\)
mamy podziały:
\(\displaystyle{ \{1,2\} \{3,4\}\{5,6\}}\)
Takich podziałów jest:
(*) \(\displaystyle{ \frac{{6 \choose 2} \cdot {4 \choose 2}}{3!}}\)
Na każdy podział przypada po \(\displaystyle{ 1}\) cykl
łącznie w każdym podziale jest po jednym cyklu tak czy inaczej
czyli zliczamy tylko podziały których jest (*)
jeśli \(\displaystyle{ k}\) nie dzieli \(\displaystyle{ n}\)
też dzielimy zbiór wyjściowy na podzbiory \(\displaystyle{ k}\) elementowe
i zostaje jeszcze reszta, zbiór o mocy mniejszej niż \(\displaystyle{ k}\), który nie ma wpływu na ilość cykli o długości \(\displaystyle{ k}\)
sorki masz racje z tymi podziałami jest ich mniej
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5750
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 132 razy
- Pomógł: 526 razy
Ile jest takich permutacji, że...
wychodzi \(\displaystyle{ 15}\)
w przypadku \(\displaystyle{ k=2}\) każdy podzbiór o długości dwa można traktować jak cykl.
Tyle ile jest podziałów na cykle dwuelementowe.
np weźmy przypadek \(\displaystyle{ n=4,k=3}\)
Biorę takie podziały:
\(\displaystyle{ (a,b,c)\{d\}}\) na każdy taki podział mamy dwa cykle!
I moja koncepcja sprowadza się do tego żeby najpierw podzielić na podzbiory o długości \(\displaystyle{ k}\)
a potem zliczać ile w takim podzbiorze występuje cykli o długości też \(\displaystyle{ k}\)
w przypadku \(\displaystyle{ k=2}\) każdy podzbiór o długości dwa można traktować jak cykl.
Tyle ile jest podziałów na cykle dwuelementowe.
np weźmy przypadek \(\displaystyle{ n=4,k=3}\)
Biorę takie podziały:
\(\displaystyle{ (a,b,c)\{d\}}\) na każdy taki podział mamy dwa cykle!
I moja koncepcja sprowadza się do tego żeby najpierw podzielić na podzbiory o długości \(\displaystyle{ k}\)
a potem zliczać ile w takim podzbiorze występuje cykli o długości też \(\displaystyle{ k}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1922
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 695 razy
- Pomógł: 4 razy
Ile jest takich permutacji, że...
A czy ktoś mi powie jak to rozwiązać ? Bo ja zaproponowałem niepoprawne rozwiązanie, choć nie będące totalnie beznadziejne.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Ile jest takich permutacji, że...
Jak to się ma do prawidłowego wyniku, obliczonego jakimiś prostymi metodami?arek1357 pisze:wychodzi \(\displaystyle{ 15}\)