Funkcja tworząca

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
matinf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1922
Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 695 razy
Pomógł: 4 razy

Funkcja tworząca

Post autor: matinf »

Witam,
Znaleźć funkcje tworzące dla ciągów:
(a) \(\displaystyle{ n^2}\)
i ten ciąg to:
\(\displaystyle{ \left\langle a\right\rangle = (0,1,4,9,16,25.....)}\)
Trzeba znaleźć dla niego fcje tworzącą.
No więc ta funkcja mniej więcej wygląda tak:

\(\displaystyle{ 0 + x + 4x^2 + 9x^3 + 16x^4 + 25x^5}\)
Tzn, że fcją tworzącą jest \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty}n^2x^n}\)
Ok ?
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Funkcja tworząca

Post autor: bakala12 »

Tzn, że fcją tworzącą jest \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty}n^2x^n}\)
Ok ?
Zasadniczo tak. Ale to jeszcze trzeba policzyć ile to jest "dokładnie".
Wyprowadź wzory na:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}nx^{n}}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}n\left( n-1\right)x^{n}}\)
Wskazówka:
Zróżniczkuj raz (a potem jeszcze raz) wzór dwumianowy Newtona.
ODPOWIEDZ