Witam,
Mamy obliczyć taką sumę:
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n}\binom{n-j}{i-j}(-1)^i}\)
Trochę nie wiadomo jak się do tego zabrać, wszak pochłanianiem nie da się rady (wykładnik zależny od zmiennej sterującej)
Sumowanie po raz kolejny
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Sumowanie po raz kolejny
Zauważ, że:
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n}\binom{n-j}{i-j}(-1)^i=\sum_{i=j}^{n}\binom{n-j}{i-j}(-1)^i= \\ =(-1)^j\sum_{i=j}^{n}\binom{n-j}{i-j}(-1)^{i-j}=(-1)^j\sum_{k=0}^{n-j}\binom{n-j}{k}(-1)^{k}}\)
Q.
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n}\binom{n-j}{i-j}(-1)^i=\sum_{i=j}^{n}\binom{n-j}{i-j}(-1)^i= \\ =(-1)^j\sum_{i=j}^{n}\binom{n-j}{i-j}(-1)^{i-j}=(-1)^j\sum_{k=0}^{n-j}\binom{n-j}{k}(-1)^{k}}\)
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 1922
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 695 razy
- Pomógł: 4 razy
Sumowanie po raz kolejny
Ok, sprawdź czy rozumiem:
Kluczowe były tutaj głównie zmiany indexowania tej sumy. Trzeba było zauważyć że jakieś elementy to zera, można inaczej zaindeksować.
I jeszcze jedno - w sumie którą otrzymałeś nadal występuje symbol sumy.
Nie jest łatwo sie go chyba pozbyć.
Mamy tożsamość:
\(\displaystyle{ \sum_{k\le m}\binom{r}{k}(-1)^k = (-1)^m\binom{r-1}{m}}\)
Podstawiając do tej tożsamości otrzymamy, że:
\(\displaystyle{ (-1)^j(-1)^{n-j}\binom{n-j-1}{n-j}}\)
No, ale to chyba zły wynik jest. Bo to się całe zzeruje.
Kluczowe były tutaj głównie zmiany indexowania tej sumy. Trzeba było zauważyć że jakieś elementy to zera, można inaczej zaindeksować.
I jeszcze jedno - w sumie którą otrzymałeś nadal występuje symbol sumy.
Nie jest łatwo sie go chyba pozbyć.
Mamy tożsamość:
\(\displaystyle{ \sum_{k\le m}\binom{r}{k}(-1)^k = (-1)^m\binom{r-1}{m}}\)
Podstawiając do tej tożsamości otrzymamy, że:
\(\displaystyle{ (-1)^j(-1)^{n-j}\binom{n-j-1}{n-j}}\)
No, ale to chyba zły wynik jest. Bo to się całe zzeruje.
Ostatnio zmieniony 28 mar 2014, o 23:24 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nowe zadania umieszczaj w nowych wątkach.
Powód: Nowe zadania umieszczaj w nowych wątkach.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Sumowanie po raz kolejny
Nie trzeba takich armat, wystarczy wiedzieć jak rozwija się \(\displaystyle{ (a+b)^m}\).
Istotnie, wynik to \(\displaystyle{ 0}\), poza przypadkiem \(\displaystyle{ n=j}\).
Q.
Istotnie, wynik to \(\displaystyle{ 0}\), poza przypadkiem \(\displaystyle{ n=j}\).
Q.