Kilka zadań z kombinatoryki.
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
- Podziękował: 3 razy
Kilka zadań z kombinatoryki.
Witam, potrzebuję pomocy z kilkoma zadaniami.
1.Na ile sposobów można podzielić na grupy dwuosobowe 2n osób?
2.Na ile sposobów można wybrać 10 monet spośród nieograniczenie wielu identycznych monet o nominałach 1,2,5 zł.
3.Jasio ma 10 kwiatków, ma je rozdać 4 dziewczynom , lecz żadna nie może dostać wszystkich. Ile jest możliwości takich rozdań?
Prosiłbym również o wyjaśnienia dlaczego tak a nie inaczej.
Co do zadania 3 czy będzie to \(\displaystyle{ {13 \choose 3}-4}\)?
Natomiast w 1 podejrzewam, że będzie to \(\displaystyle{ \frac{2n!}{2 ^{n} }}\)-- 24 mar 2014, o 11:47 --Nikt nie jest w stanie pomóc?
1.Na ile sposobów można podzielić na grupy dwuosobowe 2n osób?
2.Na ile sposobów można wybrać 10 monet spośród nieograniczenie wielu identycznych monet o nominałach 1,2,5 zł.
3.Jasio ma 10 kwiatków, ma je rozdać 4 dziewczynom , lecz żadna nie może dostać wszystkich. Ile jest możliwości takich rozdań?
Prosiłbym również o wyjaśnienia dlaczego tak a nie inaczej.
Co do zadania 3 czy będzie to \(\displaystyle{ {13 \choose 3}-4}\)?
Natomiast w 1 podejrzewam, że będzie to \(\displaystyle{ \frac{2n!}{2 ^{n} }}\)-- 24 mar 2014, o 11:47 --Nikt nie jest w stanie pomóc?
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Kilka zadań z kombinatoryki.
Głowy nie dam, ale
1. To ilość dwuelementowych kombinacji bez powtórzeń zbioru \(\displaystyle{ 2n}\)- elementowego, czyli \(\displaystyle{ {2n \choose 2}}\)
2. To ilość dziesięcioelementowych kombinacji z powtórzeniami zbioru \(\displaystyle{ 3}\)- elementowego, czyli \(\displaystyle{ {12 \choose 10}}\)
1. To ilość dwuelementowych kombinacji bez powtórzeń zbioru \(\displaystyle{ 2n}\)- elementowego, czyli \(\displaystyle{ {2n \choose 2}}\)
2. To ilość dziesięcioelementowych kombinacji z powtórzeniami zbioru \(\displaystyle{ 3}\)- elementowego, czyli \(\displaystyle{ {12 \choose 10}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
Kilka zadań z kombinatoryki.
arek1357, możesz wyjaśnić czemu to \(\displaystyle{ {2n \choose 2}}\) jest źle i czemu to \(\displaystyle{ \frac{2n!}{2 ^{n} }}\) dobrze?
Sam dałbym tą samą odpowiedź co kropka+ .
Sam dałbym tą samą odpowiedź co kropka+ .
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Kilka zadań z kombinatoryki.
W trzecim masz źle tam są wariacje ale takie co nie zostawiają pustych miejsc-- 24 marca 2014, 20:12 --Bo co do pierwszego dzielimy zbiór \(\displaystyle{ 2n}\) elementowy na n podzbiorów mocy dwa
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Kilka zadań z kombinatoryki.
sorki co do pierwszego będzie:
\(\displaystyle{ \frac{(2n)!}{2^{n}n!}}\)
zapomniałem że trzeba podzielić przez liczbę uporządkowań bo kolejność nie gra roli
I teraz jest ok.
\(\displaystyle{ \frac{(2n)!}{2^{n}n!}}\)
zapomniałem że trzeba podzielić przez liczbę uporządkowań bo kolejność nie gra roli
I teraz jest ok.
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Kilka zadań z kombinatoryki.
\(\displaystyle{ 2n! \neq (2n)!}\)
Uwierz że nie jest skomplikowane sprawdź sobie na przykład na zbiorze czteroelementowym
zobaczysz że działa-- 24 marca 2014, 20:26 --W drugim będzie ilość rozwiązań równania w całkowitych dodatnich:
\(\displaystyle{ x+y+z=10}\)
Uwierz że nie jest skomplikowane sprawdź sobie na przykład na zbiorze czteroelementowym
zobaczysz że działa-- 24 marca 2014, 20:26 --W drugim będzie ilość rozwiązań równania w całkowitych dodatnich:
\(\displaystyle{ x+y+z=10}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
Kilka zadań z kombinatoryki.
arek1357, a mógłbyś jeszcze raz dokładnie wyjaśnić skąd się to wzięło: \(\displaystyle{ \frac{(2n)!}{2^{n}n!}}\)
Bo faktycznie dla n=2 się zgadza, ale jakoś nie widzę tej zależności dla większych liczb.
Bo faktycznie dla n=2 się zgadza, ale jakoś nie widzę tej zależności dla większych liczb.
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy