Oblicz ile jest liczb

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
zamir4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 9 mar 2014, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

Oblicz ile jest liczb

Post autor: zamir4 »

Witam,
przerabiając matury z rozszerzenia, natrafiałem na zadania, które wykluczają zera.

np.

Kod: Zaznacz cały

Oblicz, ile jest liczb ośmiocyfrowych, w zapisie których nie występuje zero, natomiast 
występują dwie dwójki i występują trzy trójki. 
Mam zatem pytanie, jeżeli istniała by możliwość, że zero występuje to musielibyśmy rozważyć dwie opcje, prawda?
1. Wybrane przez nas liczby nie są na pierwszym miejscu
I wtedy: \(\displaystyle{ {7 \choose 2} \cdot {5 \choose 3} \cdot 8 \cdot 8 \cdot 7}\)
2. Jedna z wybranych przez nas liczb znajduje się na początku
I wtedy : \(\displaystyle{ {8 \choose 2} \cdot {6 \choose 3} 8^{3}}\)

I nic więcej nie trzeba robić, prawda? Z góry dziękuję za odp.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2014, o 19:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Oblicz ile jest liczb

Post autor: arek1357 »

Czemu te zadania wykluczaj zera?
zamir4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 9 mar 2014, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

Oblicz ile jest liczb

Post autor: zamir4 »

No tak jak w przykładzie, zazwyczaj jak jest zadanie tego typu jest "nie wystepuję zero", ale wiadomo - może być i tak, że tak nie bedzie ;D.
Dlatego się pytam czy dobrze rozumuję
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Oblicz ile jest liczb

Post autor: mat_61 »

Opis (pomysł rozwiązania) masz poprawny, ale obliczenia dla drugiego przypadku niestety nie.

Zauważ, że wybór dwóch miejsc z ośmiu dla dwójek i trzech miejsc z pozostałych sześciu dla trójek wcale nie gwarantuje, że którakolwiek z tych cyfr znajdzie się na pierwszym miejscu.
zamir4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 9 mar 2014, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

Oblicz ile jest liczb

Post autor: zamir4 »

Faktycznie, czyli po prostu jakąś wybieram i ją "blokuje"? I w tym momencie zostanie mi

\(\displaystyle{ {7 \choose 1} \cdot {6 \choose 3} 8^{3}}\)

Dzięki za podpowiedź !!
Ostatnio zmieniony 23 mar 2014, o 19:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Oblicz ile jest liczb

Post autor: mat_61 »

To nie jest dobra odpowiedź.
zamir4 pisze:Faktycznie, czyli po prostu jakąś wybieram i ją "blokuje"?
Jakąś, czyli jaką?

To co napisałeś jest poprawne jeżeli na pierwszej pozycji jest dwójka. Dla drugiej dwójki wybierasz wóczas jedno miejsce z siedmiu, dla trójek trzy miejsca z sześciu, a na pozostałych trzech miejscach rozmieszczasz dowolne z pozostałych cyfr.

A co dla przypadku gdy na pierwszym miejscu będzie trójka?
zamir4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 9 mar 2014, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

Oblicz ile jest liczb

Post autor: zamir4 »

Wielkie dzięki za odpowiedź, sorry że tak długo nie odpisywałem, jednakże miałem zepsuty komputer.

W przypadku gdy będzie trójka, równanie będzie wyglądało następująco :
\(\displaystyle{ {7 \choose 2} * {6\choose2} * 8^{3}}\)

Dziękuje za odpowiedź, wydaje mi się, że na maturze jak już będzie takie zadanie (a mam nadziej,że bedzie) to zostanie wyłączone zero !

Miłego!
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Oblicz ile jest liczb

Post autor: mat_61 »

Ale Twoja powyższa odpowiedź nie jest poprawna .

Jeżeli na pierwszym miejscu umieścimy trójkę, to dla dwóch pozostałych trójek wybieramy dwa miejsca z siedmiu, natomiast dla dwóch dwójek wybieramy dwa miejsca z pozostałych pięciu. Na pozostałych trzech miejscach mogą być dowolne cyfry z pozostałych.
Awatar użytkownika
Mathix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: 18 mar 2012, o 13:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 73 razy

Oblicz ile jest liczb

Post autor: Mathix »

Mam pytanie to będzie tak?:
1. Dwójka na początku \(\displaystyle{ {7\choose3} \cdot {4\choose1} \cdot 8^3}\)
2. Trójka na początku \(\displaystyle{ {7\choose2} \cdot {5\choose2} \cdot 8^3}\)
3. Inna liczba niz 0, 2 i 3 na początku \(\displaystyle{ 7\cdot{7\choose3}\cdot{4\choose2}\cdot8^2}\)
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Oblicz ile jest liczb

Post autor: mat_61 »

Tak.
ODPOWIEDZ