Zadania z krat
-
- Użytkownik
- Posty: 1017
- Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 167 razy
- Pomógł: 152 razy
Zadania z krat
Przepraszam, że tak wiele na raz pytam, ale wolę tak od razu, niż zakładać na każdy osobny temat, chyba, że tak powinienem robić? Mam parę pytań dotyczących krat:
\(\displaystyle{ 1)}\) Narysować diagram Hasse'go dowolnej relacji porządku, która
\(\displaystyle{ a)}\) ma element największy, ale nie ma maksymalnego
\(\displaystyle{ b)}\) ma jeden element minimalny, ale nie ma najmniejszego.
No moim zdaniem a) nie istnieje, bo przecież element największy jest jednocześnie maksymalny, podobnie jeśli ma jeden element minimalny tylko, to jest to zarazem najmniejszy, więc zdanie b też jest fałszywe. Czy dobrze myślę?
\(\displaystyle{ 2)}\) \(\displaystyle{ A}\) - krata. Pokazać, że \(\displaystyle{ \forall x,y,z,t\in A}\) mamy:
\(\displaystyle{ a) \ x \le z, y \le t \Longrightarrow x \vee y \le z \vee t}\)
Próbowałem sobie to jakoś rozpisać, ilustrując to sobie jest to fakt oczywisty. Nie wiem jak to poprzekształcać, jak się za to załapać.
Na pewno:
\(\displaystyle{ x \le \sup\left\{ x;y\right\}=x \vee y \\
y \le \sup\left\{ x;y\right\}=x \vee y\\
z \le \sup\left\{ z;t\right\}=z \vee t\\
t \le \sup\left\{ z;t\right\}=z \vee t \\
\\
\text{z założenia:} \ \ x \le z \le z \vee t \\
y \le t \le z \vee t}\)
I nie wiem co dalej...
\(\displaystyle{ b) \ x \le z, y \le t \Longrightarrow x \wedge y \le z \wedge t}\)
\(\displaystyle{ c) \ x \vee y = x \Longleftrightarrow x \wedge y=y}\)
\(\displaystyle{ 3)}\) Pokazać, że jeśli: \(\displaystyle{ (A_1; \le _{1}),(A_2; \le _{2})}\) są kratami, to \(\displaystyle{ A_1 x A_2}\) z porządkiem produktowym jest kratą.
Najpierw zapisałem sobie definicję porządku produktowego:
\(\displaystyle{ \forall a_1,a_{1}' \in A_{1} \ \ \ \forall a_{2}, a_{2}\ \in A_{2} \ \ (a_{1},a_{2}) \le _{3} \left( a_{1},a_{2}'\right) \Leftrightarrow a_{1} \le _{1}a_{1}\ \ \text{oraz} \ \ \ b_{1} \le _{2} b_{2}}\)
Potem mam
\(\displaystyle{ a_{1} \vee a_{1}' = a_{1}' \\
a_{2} \vee a_{2}'\ = a_{2}'}\)
Stąd: \(\displaystyle{ (a_{1}';b_{1}')= \left( a_{1} \vee a_{1}'; a_{2} \vee a_{2}' \right)}\)
i to na nic się nie przyda, ponieważ chodziło mi by uzyskać:
\(\displaystyle{ \left( a_1;a_2 \right) = \left( \left( a_1;a_2 \right) ; \left( a_{1}';a_{2}'\right) \right)}\)
Chociaż już sam się w tym gubię, nawet w oznaczeniach...
\(\displaystyle{ 4)}\) Pokazać, że jeśli \(\displaystyle{ f}\) jest izomofrizmem kart \(\displaystyle{ \left( A_{1}, \le_{1}),\left( A_{2}.\le_{2}\right) \right)}\), to dal dowolnych \(\displaystyle{ a,b\in A_{1}}\) mamy \(\displaystyle{ f(a \wedge b)=f(a) \wedge f(b)}\) oraz \(\displaystyle{ f(a \vee b)=f(a) \vee f(b)}\).
\(\displaystyle{ 5)}\) Ile jest nieizomorficznych krat co najwyżej 5 - elementowych?
Jednoelementowe: 1
Dwuelementowa: 1 (łańcuch 2 - elementowy)
Trzyelementowa: 1 (łańcuch 3 - elementowy)
Czteroelementowa: 2 (łańcuch + "romb")
Pięcioelementowe: 2 (łańcuch + jedno inne)
Czy jakieś jeszcze są, czy po prostu nie umiem wymyślić innych?
\(\displaystyle{ 1)}\) Narysować diagram Hasse'go dowolnej relacji porządku, która
\(\displaystyle{ a)}\) ma element największy, ale nie ma maksymalnego
\(\displaystyle{ b)}\) ma jeden element minimalny, ale nie ma najmniejszego.
No moim zdaniem a) nie istnieje, bo przecież element największy jest jednocześnie maksymalny, podobnie jeśli ma jeden element minimalny tylko, to jest to zarazem najmniejszy, więc zdanie b też jest fałszywe. Czy dobrze myślę?
\(\displaystyle{ 2)}\) \(\displaystyle{ A}\) - krata. Pokazać, że \(\displaystyle{ \forall x,y,z,t\in A}\) mamy:
\(\displaystyle{ a) \ x \le z, y \le t \Longrightarrow x \vee y \le z \vee t}\)
Próbowałem sobie to jakoś rozpisać, ilustrując to sobie jest to fakt oczywisty. Nie wiem jak to poprzekształcać, jak się za to załapać.
Na pewno:
\(\displaystyle{ x \le \sup\left\{ x;y\right\}=x \vee y \\
y \le \sup\left\{ x;y\right\}=x \vee y\\
z \le \sup\left\{ z;t\right\}=z \vee t\\
t \le \sup\left\{ z;t\right\}=z \vee t \\
\\
\text{z założenia:} \ \ x \le z \le z \vee t \\
y \le t \le z \vee t}\)
I nie wiem co dalej...
\(\displaystyle{ b) \ x \le z, y \le t \Longrightarrow x \wedge y \le z \wedge t}\)
\(\displaystyle{ c) \ x \vee y = x \Longleftrightarrow x \wedge y=y}\)
\(\displaystyle{ 3)}\) Pokazać, że jeśli: \(\displaystyle{ (A_1; \le _{1}),(A_2; \le _{2})}\) są kratami, to \(\displaystyle{ A_1 x A_2}\) z porządkiem produktowym jest kratą.
Najpierw zapisałem sobie definicję porządku produktowego:
\(\displaystyle{ \forall a_1,a_{1}' \in A_{1} \ \ \ \forall a_{2}, a_{2}\ \in A_{2} \ \ (a_{1},a_{2}) \le _{3} \left( a_{1},a_{2}'\right) \Leftrightarrow a_{1} \le _{1}a_{1}\ \ \text{oraz} \ \ \ b_{1} \le _{2} b_{2}}\)
Potem mam
\(\displaystyle{ a_{1} \vee a_{1}' = a_{1}' \\
a_{2} \vee a_{2}'\ = a_{2}'}\)
Stąd: \(\displaystyle{ (a_{1}';b_{1}')= \left( a_{1} \vee a_{1}'; a_{2} \vee a_{2}' \right)}\)
i to na nic się nie przyda, ponieważ chodziło mi by uzyskać:
\(\displaystyle{ \left( a_1;a_2 \right) = \left( \left( a_1;a_2 \right) ; \left( a_{1}';a_{2}'\right) \right)}\)
Chociaż już sam się w tym gubię, nawet w oznaczeniach...
\(\displaystyle{ 4)}\) Pokazać, że jeśli \(\displaystyle{ f}\) jest izomofrizmem kart \(\displaystyle{ \left( A_{1}, \le_{1}),\left( A_{2}.\le_{2}\right) \right)}\), to dal dowolnych \(\displaystyle{ a,b\in A_{1}}\) mamy \(\displaystyle{ f(a \wedge b)=f(a) \wedge f(b)}\) oraz \(\displaystyle{ f(a \vee b)=f(a) \vee f(b)}\).
\(\displaystyle{ 5)}\) Ile jest nieizomorficznych krat co najwyżej 5 - elementowych?
Jednoelementowe: 1
Dwuelementowa: 1 (łańcuch 2 - elementowy)
Trzyelementowa: 1 (łańcuch 3 - elementowy)
Czteroelementowa: 2 (łańcuch + "romb")
Pięcioelementowe: 2 (łańcuch + jedno inne)
Czy jakieś jeszcze są, czy po prostu nie umiem wymyślić innych?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Zadania z krat
Masz rację, dlatego w tym zadaniu Ci nie pomogę.jezarek pisze: No moim zdaniem a) nie istnieje, bo przecież element największy jest jednocześnie maksymalny,
A tu nie masz racji. To jest prawdą dla porządków na zbiorach skończonych, ale w ogólności nie.jezarek pisze:podobnie jeśli ma jeden element minimalny tylko, to jest to zarazem najmniejszy, więc zdanie b też jest fałszywe.
-- 21 mar 2014, o 21:18 --
Spróbuj pomału: \(\displaystyle{ x \vee y \le x \vee t \le z \vee t}\).jezarek pisze: \(\displaystyle{ 2)}\) \(\displaystyle{ A}\) - krata. Pokazać, że \(\displaystyle{ \forall x,y,z,t\in A}\) mamy:
\(\displaystyle{ a) \ x \le z, y \le t \Longrightarrow x \vee y \le z \vee t}\)
-- 21 mar 2014, o 21:21 --
Dualne do poprzedniego, więc pomijam.jezarek pisze: \(\displaystyle{ b) \ x \le z, y \le t \Longrightarrow x \wedge y \le z \wedge t}\)
Spróbuj w ten sposób: \(\displaystyle{ \ x \vee y = x \Longleftrightarrow y\le x \Longleftrightarrow x \wedge y=y}\).jezarek pisze:\(\displaystyle{ c) \ x \vee y = x \Longleftrightarrow x \wedge y=y}\)
Ostatnio zmieniony 22 mar 2014, o 22:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 1017
- Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 167 razy
- Pomógł: 152 razy
Zadania z krat
Co do \(\displaystyle{ 1b}\)
np. taki diagram Hasse'go dla zbioru liczb całkowitych ujemnych (relacja porządku: \(\displaystyle{ \le}\)) i dać gdziekolwiek "odnogę" skończoną np. z 1 punktem? Mam nadzieję, że pojęcie "odnoga" jest zrozumiałe. Odnoga - dodatkowa gałąź/połączenie wraz z punktem.
np. taki diagram Hasse'go dla zbioru liczb całkowitych ujemnych (relacja porządku: \(\displaystyle{ \le}\)) i dać gdziekolwiek "odnogę" skończoną np. z 1 punktem? Mam nadzieję, że pojęcie "odnoga" jest zrozumiałe. Odnoga - dodatkowa gałąź/połączenie wraz z punktem.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Zadania z krat
Ad 3. Napisz od nowa, bo sporo jest namieszane.
Ad 4. Nie powinno być z tym problemu. Podjąłeś już próbę?
Ad 4. Nie powinno być z tym problemu. Podjąłeś już próbę?
To wygląda wiarygodnie.jezarek pisze: Jednoelementowe: 1
Dwuelementowa: 1 (łańcuch 2 - elementowy)
Trzyelementowa: 1 (łańcuch 3 - elementowy)
Czteroelementowa: 2 (łańcuch + "romb")
Za mało.jezarek pisze: Pięcioelementowe: 2 (łańcuch + jedno inne)
Tak, to dobry przykład.jezarek pisze:Co do \(\displaystyle{ 1b}\)
np. taki diagram Hasse'go dla zbioru liczb całkowitych ujemnych (relacja porządku: \(\displaystyle{ \le}\)) i dać gdziekolwiek "odnogę" skończoną np. z 1 punktem? Mam nadzieję, że pojęcie "odnoga" jest zrozumiałe. Odnoga - dodatkowa gałąź/połączenie wraz z punktem.
-
- Użytkownik
- Posty: 1017
- Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 167 razy
- Pomógł: 152 razy
Zadania z krat
Ad. 4. Znalazłem jeszcze dwie, więc 5 - elementowych mam 4. Jeszcze więcej?
Pozostałe przejrzę na nowo jutro, bo już pora męcząca na myślenie dla mnie intensywne.
Pozostałe przejrzę na nowo jutro, bo już pora męcząca na myślenie dla mnie intensywne.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Zadania z krat
Zapomniałem jeszcze, że trzeba uwzględnić porządek na zbiorze pustym. (chyba że z jakichś względów jest on wykluczony z rozważań)
Ja mam pięć pięcioelementowych. Żeby mieć pewność, że nic nie przeoczyłeś, musisz w jakiś systematyczny sposób rozważyć wszystkie możliwości. Na przykład tak:
Przypadek 1: łańcuch (tylko jedna możliwość)
Przypadek 2: niełańcuch
Skoro nie jest to łańcuch, to istnieją w nim dwa nieporównywalne elementy: \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\). Niech \(\displaystyle{ c=a\wedge b}\), \(\displaystyle{ d=a\vee b}\). Mamy już cztery różne elementy, tworzące romb, więc trzeba dodać jeszcze jeden element \(\displaystyle{ e}\). Zauważmy, że element \(\displaystyle{ e}\) nie może być nieporównywalny z \(\displaystyle{ c}\), gdyż wtedy \(\displaystyle{ e\wedge c}\) byłby szóstym elementem. Analogicznie z \(\displaystyle{ d}\). Zatem mamy tylko trzy podprzypadki:
Przypadek 2.1: \(\displaystyle{ e\ge d}\) (jedna możliwość)
Przypadek 2.2: \(\displaystyle{ e\le c}\) (jedna możliwość)
Przypadek 2.3: \(\displaystyle{ c\le e \le d}\) (po rozbiciu na kolejne podprzypadki otrzymujemy dwie istotnie różne możliwości)
Ja mam pięć pięcioelementowych. Żeby mieć pewność, że nic nie przeoczyłeś, musisz w jakiś systematyczny sposób rozważyć wszystkie możliwości. Na przykład tak:
Przypadek 1: łańcuch (tylko jedna możliwość)
Przypadek 2: niełańcuch
Skoro nie jest to łańcuch, to istnieją w nim dwa nieporównywalne elementy: \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\). Niech \(\displaystyle{ c=a\wedge b}\), \(\displaystyle{ d=a\vee b}\). Mamy już cztery różne elementy, tworzące romb, więc trzeba dodać jeszcze jeden element \(\displaystyle{ e}\). Zauważmy, że element \(\displaystyle{ e}\) nie może być nieporównywalny z \(\displaystyle{ c}\), gdyż wtedy \(\displaystyle{ e\wedge c}\) byłby szóstym elementem. Analogicznie z \(\displaystyle{ d}\). Zatem mamy tylko trzy podprzypadki:
Przypadek 2.1: \(\displaystyle{ e\ge d}\) (jedna możliwość)
Przypadek 2.2: \(\displaystyle{ e\le c}\) (jedna możliwość)
Przypadek 2.3: \(\displaystyle{ c\le e \le d}\) (po rozbiciu na kolejne podprzypadki otrzymujemy dwie istotnie różne możliwości)
-
- Użytkownik
- Posty: 1017
- Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 167 razy
- Pomógł: 152 razy
Zadania z krat
Ad.5
Hmm na pewno w 2.3 są dwie możliwości, ja zauważyłem tylko jedną...
Że mamy romb, którego wierzchołkami są c,a,b,d oraz e jest w środku rombu, między c i d. Między c,e i d jest połączenie. Jaki inny ma być?
Ad. 2a
\(\displaystyle{ a) \ x \le z, y \le t \Longrightarrow x \vee y \le z \vee t \\
\begin{cases} x \le x \vee y \\ y \le x \vee y \end{cases} \\
\begin{cases} x \le x \vee t \\ t \le x \vee t \end{cases} \\
\\
\text{z założenia} \ \ y \le t \Rightarrow y \le t \le x \vee t\\
\blue \begin{cases} y \le x \vee t \\ x \le x \vee t \end{cases}}\)
Czy z tego zaznaczonego na niebiesko wynika już bezpośrednio, że:
\(\displaystyle{ x \vee y \le x \vee y}\) ?
Czy to błędy wniosek?
Ad. 2c
Z założenia
\(\displaystyle{ x \vee y = x \\
\text{Ogólnie:} \ \ x \le x \vee y \\
y \le x \vee y \\
\text{Z uwzględnieniem założenia:} \ \ x \vee y = x \\
\blue y \le x \\
\black \text{Ogólnie:} \ \ x \wedge y \le x \\
x \wedge y \le y}\)
Czy biorąc pod uwagę to co mam na niebiesko można już napisać, że \(\displaystyle{ x \wedge y = y}\)? Czy trzeba tu jeszcze coś dokończyć, jeśli tak to co? Czy muszę dowód robić w drugą stronę, czy może wszystkie przejścia były równoważne?
Ad. 3
Spróbuję to ładniej zapisać:
Z def. porządku produktowego:
\(\displaystyle{ \forall a,b \in A_{1} \ \ \ \forall c,d \in A_{2} \ \ (a,c) \le _{3} \left( b,d\right) \Leftrightarrow a \le _{1}b \ \ \text{oraz} \ \ \ c \le _{2} d}\)
Ponieważ są to karty, więc:
\(\displaystyle{ \blue a \le _{1} b \Leftrightarrow a \vee b = b \\
c \le _{2} d \Leftrightarrow c \vee d = d}\)
Zatem: \(\displaystyle{ (b;d)=(a \vee b;c \vee d)}\)
Mieliśmy pokazać, że \(\displaystyle{ (a;b) \vee (c;d) = (c;d)}\)?
A z zaznaczonego na niebisko mamy:
\(\displaystyle{ (a; a \vee b) \vee (c;c \vee d) =^{?} (c;d)}\)
Czy to coś ostatniego Nam dało, wydaje mi się, że nie i zadanie dalej nie rozwiązane...
Ad.4
Z izomorfizmu
\(\displaystyle{ \forall a,b \in A_{1} \ \ a \le _{1} b \Rightarrow f(a) \le_{2} f(b)}\)
Z własności krat:
\(\displaystyle{ a \le _{1} b \Leftrightarrow a \vee b = b \\
f(a) \le _{2} f(b) \Leftrightarrow f(a) \vee f(b) = f(b)\\ \\
f( a \vee b) = f(b) = f(a) \vee f(b)}\)
Z własności krat:
\(\displaystyle{ a \le _{1} b \Leftrightarrow a \wedge b = a\\
f(a) \le _{2} f(b) \Leftrightarrow f(a) \wedge f(b) = f(a)\\ \\
f( a \wedge b) = f(a) = f(a) \wedge f(b)}\)
Dobrze?
Hmm na pewno w 2.3 są dwie możliwości, ja zauważyłem tylko jedną...
Że mamy romb, którego wierzchołkami są c,a,b,d oraz e jest w środku rombu, między c i d. Między c,e i d jest połączenie. Jaki inny ma być?
Ad. 2a
\(\displaystyle{ a) \ x \le z, y \le t \Longrightarrow x \vee y \le z \vee t \\
\begin{cases} x \le x \vee y \\ y \le x \vee y \end{cases} \\
\begin{cases} x \le x \vee t \\ t \le x \vee t \end{cases} \\
\\
\text{z założenia} \ \ y \le t \Rightarrow y \le t \le x \vee t\\
\blue \begin{cases} y \le x \vee t \\ x \le x \vee t \end{cases}}\)
Czy z tego zaznaczonego na niebiesko wynika już bezpośrednio, że:
\(\displaystyle{ x \vee y \le x \vee y}\) ?
Czy to błędy wniosek?
Ad. 2c
Z założenia
\(\displaystyle{ x \vee y = x \\
\text{Ogólnie:} \ \ x \le x \vee y \\
y \le x \vee y \\
\text{Z uwzględnieniem założenia:} \ \ x \vee y = x \\
\blue y \le x \\
\black \text{Ogólnie:} \ \ x \wedge y \le x \\
x \wedge y \le y}\)
Czy biorąc pod uwagę to co mam na niebiesko można już napisać, że \(\displaystyle{ x \wedge y = y}\)? Czy trzeba tu jeszcze coś dokończyć, jeśli tak to co? Czy muszę dowód robić w drugą stronę, czy może wszystkie przejścia były równoważne?
Ad. 3
Spróbuję to ładniej zapisać:
Z def. porządku produktowego:
\(\displaystyle{ \forall a,b \in A_{1} \ \ \ \forall c,d \in A_{2} \ \ (a,c) \le _{3} \left( b,d\right) \Leftrightarrow a \le _{1}b \ \ \text{oraz} \ \ \ c \le _{2} d}\)
Ponieważ są to karty, więc:
\(\displaystyle{ \blue a \le _{1} b \Leftrightarrow a \vee b = b \\
c \le _{2} d \Leftrightarrow c \vee d = d}\)
Zatem: \(\displaystyle{ (b;d)=(a \vee b;c \vee d)}\)
Mieliśmy pokazać, że \(\displaystyle{ (a;b) \vee (c;d) = (c;d)}\)?
A z zaznaczonego na niebisko mamy:
\(\displaystyle{ (a; a \vee b) \vee (c;c \vee d) =^{?} (c;d)}\)
Czy to coś ostatniego Nam dało, wydaje mi się, że nie i zadanie dalej nie rozwiązane...
Ad.4
Z izomorfizmu
\(\displaystyle{ \forall a,b \in A_{1} \ \ a \le _{1} b \Rightarrow f(a) \le_{2} f(b)}\)
Z własności krat:
\(\displaystyle{ a \le _{1} b \Leftrightarrow a \vee b = b \\
f(a) \le _{2} f(b) \Leftrightarrow f(a) \vee f(b) = f(b)\\ \\
f( a \vee b) = f(b) = f(a) \vee f(b)}\)
Z własności krat:
\(\displaystyle{ a \le _{1} b \Leftrightarrow a \wedge b = a\\
f(a) \le _{2} f(b) \Leftrightarrow f(a) \wedge f(b) = f(a)\\ \\
f( a \wedge b) = f(a) = f(a) \wedge f(b)}\)
Dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Zadania z krat
Ja to rozbiłem na podprzypadki:jezarek pisze:Ad.5
Hmm na pewno w 2.3 są dwie możliwości, ja zauważyłem tylko jedną...
Przypadek 2.3.1: \(\displaystyle{ e}\) jest nieporównywalny z \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\),
Przypadek 2.3.2: \(\displaystyle{ e}\) jest porównywalny z \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\),
Przypadek 2.3.3: \(\displaystyle{ e}\) jest porównywalny z dokładnie jednym: \(\displaystyle{ a}\) albo \(\displaystyle{ b}\).
Łącznie uzyskałem dwie możliwości.
Wynika, że \(\displaystyle{ x \vee t}\) jest ograniczeniem górnym zbioru \(\displaystyle{ \{x,y\}}\), a skoro \(\displaystyle{ x \vee y}\) jest najmniejszym takim ograniczeniem, to \(\displaystyle{ x \vee y\le x\vee t}\).jezarek pisze: Ad. 2a
\(\displaystyle{ \blue \begin{cases} y \le x \vee t \\ x \le x \vee t \end{cases}}\)
Czy z tego zaznaczonego na niebiesko wynika już bezpośrednio, że:
\(\displaystyle{ x \vee y \le x \vee y}\) ?
Czy czerwony wzór jest używany w rozumowaniu? Jeśli nie, to po co go pisać?jezarek pisze: Ad. 2c
Z założenia
\(\displaystyle{ x \vee y = x \\
\text{Ogólnie:}{\red \ \ x \le x \vee y }\\
y \le x \vee y \\
\text{Z uwzględnieniem założenia:} \ \ x \vee y = x \\
\blue y \le x}\)
Ja bym to uzasadnił korzystając z definicji kresu dolnego.jezarek pisze: Czy biorąc pod uwagę to co mam na niebiesko można już napisać, że \(\displaystyle{ x \wedge y = y}\)?
Przejścia zdecydowanie nie były równoważne, ale implikacja w drugą stronę jest dualna do tej.jezarek pisze: Czy muszę dowód robić w drugą stronę, czy może wszystkie przejścia były równoważne?
Ja nic o tym nie wiem. Zajrzyj do definicji kraty, bo wydaje mi się, że nie wiesz, co masz do udowodnienia.jezarek pisze: Ad. 3
Mieliśmy pokazać, że \(\displaystyle{ (a;b) \vee (c;d) = (c;d)}\)?
Tak jak w poprzednim, masz tendencję do rozpatrywania tylko elementów porównywalnych.jezarek pisze: Ad.4
Z własności krat:
\(\displaystyle{ a \le _{1} b \Leftrightarrow a \vee b = b \\
f(a) \le _{2} f(b) \Leftrightarrow f(a) \vee f(b) = f(b)\\ \\
f( a \vee b) = f(b) = f(a) \vee f(b)}\)
Zadania z krat
3. Istotą jest pokazanie, że \(\displaystyle{ (a,c) \vee_3 (b,d) = (a \vee_1 b, c \vee_2 d)}\). Na początek zapytajmy, czy \(\displaystyle{ (a \vee_1 b, c \vee_2 d)}\) jest ograniczeniem górnym \(\displaystyle{ \{(a,c),(b,d)\}}\)? \(\displaystyle{ a \vee_1 b}\) jest większe zarówno od \(\displaystyle{ a}\), jak i od \(\displaystyle{ b}\). Podobnie \(\displaystyle{ c \vee_2 d}\) jest większe od \(\displaystyle{ c}\) i \(\displaystyle{ d}\). Pytanie, czy \(\displaystyle{ (a \vee_1 b, c \vee_2 d)}\) jest najmniejszym spośród elementów posiadających tą własność? Ciekawe, co gdyby tak nie było.
Zadania z krat
Hmm, w zasadzie to można po prostu rozważyć dowolny element ograniczający ten zbiór z góry i oszacowanie samo wyjdzie w dobrą stroną. Tak, czy siak wychodzi.
-
- Użytkownik
- Posty: 1017
- Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 167 razy
- Pomógł: 152 razy
Zadania z krat
Ad.5
Do rysunku krat - przepraszam, za bylejakość narysowania, jak takie znalazłem: Ad.2a
Czyli pierwszą nierówność mam, teraz już analogicznie
\(\displaystyle{ x \vee t \le z \vee t}\) ?
Ad.2b
\(\displaystyle{ \text{Ogólnie:}{\red \ \ x \le x \vee y }}\) - nie było potrzebne, tak przy spisywaniu myśli mi się napisało, nie używałem tego.
Hmmm, 2c w drugą stronę
\(\displaystyle{ c) \ x \vee y = x \Longleftrightarrow x \wedge y=y \\
\\
\blue \Longleftarrow \\ \\
\black \\ x \wedge y \le x \ \ (1) \\
\text{Z założenia i (1):} \ \ y \le x \\}\)
Wystarczy słownie napisać, że jeśli dwa elementy są porównywalne to większy z nich jest kresem górnym zbioru dwuelementowego złożonego z danych dwóch elementów?
Ad.3
Co do trzeciego to tak się już zamotałem, że chyba nie wiem jak to zrobić...
Ad.4
To dobre pytanie, co jeśli są nieporównywalne. No na pewno dla obu porządków mają one \(\displaystyle{ \sup \ i \ \inf}\). No i co dalej? Z tego mam wysnuć podobne wnioski, jak dla elementów porównywanych?
Do rysunku krat - przepraszam, za bylejakość narysowania, jak takie znalazłem: Ad.2a
Czyli pierwszą nierówność mam, teraz już analogicznie
\(\displaystyle{ x \vee t \le z \vee t}\) ?
Ad.2b
\(\displaystyle{ \text{Ogólnie:}{\red \ \ x \le x \vee y }}\) - nie było potrzebne, tak przy spisywaniu myśli mi się napisało, nie używałem tego.
Hmmm, 2c w drugą stronę
\(\displaystyle{ c) \ x \vee y = x \Longleftrightarrow x \wedge y=y \\
\\
\blue \Longleftarrow \\ \\
\black \\ x \wedge y \le x \ \ (1) \\
\text{Z założenia i (1):} \ \ y \le x \\}\)
Wystarczy słownie napisać, że jeśli dwa elementy są porównywalne to większy z nich jest kresem górnym zbioru dwuelementowego złożonego z danych dwóch elementów?
Ad.3
Co do trzeciego to tak się już zamotałem, że chyba nie wiem jak to zrobić...
Ad.4
To dobre pytanie, co jeśli są nieporównywalne. No na pewno dla obu porządków mają one \(\displaystyle{ \sup \ i \ \inf}\). No i co dalej? Z tego mam wysnuć podobne wnioski, jak dla elementów porównywanych?
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Zadania z krat
Brakuje Ci jednego:jezarek pisze:Ad.5
Do rysunku krat - przepraszam, za bylejakość narysowania, jak takie znalazłem:
Najmniejszy, największy i dwa łańcuchy łączące te elementy: trzy i czteroelementowy (czyli pomiędzy najmniejszym i największym dopisujesz z jednej strony jeden, a z drugiej dwa elementy).
JK