W pewnym turnieju, w którym każdy grał z każdym jeden raz, uczestniczyli zawodnicy z dwóch grup: \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\). Po zakończeniu turnieju okazało się, że każdy zawodnik połowę uzyskanych punktów zdobył w grach z zawodnikami z grupy \(\displaystyle{ B}\). Za zwycięstwo zawodnik otrzymywał \(\displaystyle{ 1}\) punkt, za przegraną – \(\displaystyle{ 0}\) punktów (sytuacji remisowych nie było). Oznacza to, że liczba zawodników w turnieju:
a) musiała być liczbą parzystą,
b) mogła być liczbą nieparzystą,
c) musiała być kwadratem liczby naturalnej.
Wszystkie odpowiedzi mogą być poprawne lub niepoprawne. Proszę o pomoc.
Liczba uczestników turnieju
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Liczba uczestników turnieju
Jak widać liczba w ogóle meczy granych z udziałem zawodników z grupy B to połowa wszystkich meczy
niech drużyna A liczy n zawodników a drużyna B m zawodników i wtedy mamy:
\(\displaystyle{ mn+ {m \choose 2} = \frac{1}{2} {n+m \choose 2}}\)
po przekształceniach otrzymamy:
\(\displaystyle{ m^2+(2n-1)m-(n^2-n)=0}\)
\(\displaystyle{ D= \sqrt{8n^2-8n+1}}\)
\(\displaystyle{ m= \frac{-2n+1+\sqrt{8n^2-8n+1}}{2}}\)
rozwiązaniem np. może być:
\(\displaystyle{ n=3,m=1}\)
czyli liczba uczestników wynosi \(\displaystyle{ 4}\)
Czyli jest liczbą parzystą jest kwadratem a w sumie może być liczbą parzystą,lecz radziłbym jeszcze poszukać jakiegoś rozwiązania w tym wypadku się zgadza wystarczy przyjąć:
\(\displaystyle{ (a_{1},a_{2})=(1:0)}\)
\(\displaystyle{ (a_{1},a_{3})=(0:1)}\)
\(\displaystyle{ (a_{2},a_{3})=(1:0)}\)
\(\displaystyle{ (a_{1}, b)=(1:0)}\)
\(\displaystyle{ (a_{2}, b)=(1:0)}\)
\(\displaystyle{ (a_{3}, b)=(1:0)}\)
Czyli każdy uczestnik turnieju albo wygrywa dwa razy w tym jeden mecz wygrany z zawodnikiem z drużyny B albo wygrywa zero razy czyli też się zgadza...
można jeszcze szukać czy ilość zawodników może być nieparzysta...
znalazłem jeszcze dla:
\(\displaystyle{ n=15, m=6}\)
czyli liczba uczestników wynosi \(\displaystyle{ 21}\)
Więc jest chyba odpowiedź na wszystkie pytania
niech drużyna A liczy n zawodników a drużyna B m zawodników i wtedy mamy:
\(\displaystyle{ mn+ {m \choose 2} = \frac{1}{2} {n+m \choose 2}}\)
po przekształceniach otrzymamy:
\(\displaystyle{ m^2+(2n-1)m-(n^2-n)=0}\)
\(\displaystyle{ D= \sqrt{8n^2-8n+1}}\)
\(\displaystyle{ m= \frac{-2n+1+\sqrt{8n^2-8n+1}}{2}}\)
rozwiązaniem np. może być:
\(\displaystyle{ n=3,m=1}\)
czyli liczba uczestników wynosi \(\displaystyle{ 4}\)
Czyli jest liczbą parzystą jest kwadratem a w sumie może być liczbą parzystą,lecz radziłbym jeszcze poszukać jakiegoś rozwiązania w tym wypadku się zgadza wystarczy przyjąć:
\(\displaystyle{ (a_{1},a_{2})=(1:0)}\)
\(\displaystyle{ (a_{1},a_{3})=(0:1)}\)
\(\displaystyle{ (a_{2},a_{3})=(1:0)}\)
\(\displaystyle{ (a_{1}, b)=(1:0)}\)
\(\displaystyle{ (a_{2}, b)=(1:0)}\)
\(\displaystyle{ (a_{3}, b)=(1:0)}\)
Czyli każdy uczestnik turnieju albo wygrywa dwa razy w tym jeden mecz wygrany z zawodnikiem z drużyny B albo wygrywa zero razy czyli też się zgadza...
można jeszcze szukać czy ilość zawodników może być nieparzysta...
znalazłem jeszcze dla:
\(\displaystyle{ n=15, m=6}\)
czyli liczba uczestników wynosi \(\displaystyle{ 21}\)
Więc jest chyba odpowiedź na wszystkie pytania
-
- Użytkownik
- Posty: 2282
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Liczba uczestników turnieju
Wydaje mi się, że to nieprawda.arek1357 pisze:Jak widać liczba w ogóle meczy granych z udziałem zawodników z grupy B to połowa wszystkich meczy
Oznaczmy przez \(\displaystyle{ n}\) liczbę zawodników w grupie \(\displaystyle{ A}\) i przez \(\displaystyle{ m}\) liczbę zawodników w grupie \(\displaystyle{ B}\).
Oznaczmy przez \(\displaystyle{ 2x_1,\ldots,2x_n}\) liczby punktów uzyskanych w sumie przez kolejnych zawodników z grupy \(\displaystyle{ A}\) oraz przez \(\displaystyle{ 2y_1,\ldots,2y_m}\) liczby punktów uzyskanych przez zawodników z grupy \(\displaystyle{ B}\).
Liczba wszystkich meczy jest równa sumie wszystkich punktów czyli \(\displaystyle{ 2(x_1 +\ldots +x_n+y_1+\ldots+y_m)}\).
Liczba meczy granych z udziałem zawodników z grupy \(\displaystyle{ B}\) jest równa \(\displaystyle{ (x_1+\ldots+x_n)+2(y_1+\ldots+y_m)}\), gdyż jest to suma punktów, które zdobyli zawodnicy grupy \(\displaystyle{ A}\) z zawodnikami grupy \(\displaystyle{ B}\) i zawodnicy grupy \(\displaystyle{ B}\) w ogóle.
Jak widać, ta pierwsza liczba nie musi być dwa razy większa od tej drugiej.
W twoim przykładzie \(\displaystyle{ n=3,m=1}\) oraz \(\displaystyle{ y_1=0}\) więc akurat wszystko się zgadza.
-
- Użytkownik
- Posty: 2282
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Liczba uczestników turnieju
\(\displaystyle{ n=1,m=3}\)
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{r|c|ccc}
X & 1 & 1 & 2 & 3 \\
\hline
1 & X & 0 & 0 & 0 \\
\hline
1 & 1 & X & 1 & 0 \\
2 & 1 & 0 & X & 1 \\
3 & 1 & 1 & 0 & X \\
\end{tabular}}\)
Liczba wszystkich meczów wynosi \(\displaystyle{ 6}\) oraz w każdym uczestniczył zawodnik grupy \(\displaystyle{ B}\).
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{r|c|ccc}
X & 1 & 1 & 2 & 3 \\
\hline
1 & X & 0 & 0 & 0 \\
\hline
1 & 1 & X & 1 & 0 \\
2 & 1 & 0 & X & 1 \\
3 & 1 & 1 & 0 & X \\
\end{tabular}}\)
Liczba wszystkich meczów wynosi \(\displaystyle{ 6}\) oraz w każdym uczestniczył zawodnik grupy \(\displaystyle{ B}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 2282
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Liczba uczestników turnieju
Bo wzór jest błędny. Doszedłem już do rozwiązania. Kontynuując rozumowanie w poprzednich oznaczeniach
\(\displaystyle{ x_1 +\ldots +x_n= { n \choose 2}}\)
\(\displaystyle{ y_1+\ldots + y_m= {m \choose 2}}\)
\(\displaystyle{ x_1 +\ldots +x_n+y_1+\ldots + y_m=mn}\)
zatem \(\displaystyle{ {n \choose 2}+ {m\choose 2} = mn}\)
po przekształceniach \(\displaystyle{ (n-m)^2=m+n}\)
czyli prawdą jest c
Prawdą też jest b, bo biorąc \(\displaystyle{ n=6,m=3}\) udało mi się dobrać wyniki tak, by się zgadzało.
\(\displaystyle{ x_1 +\ldots +x_n= { n \choose 2}}\)
\(\displaystyle{ y_1+\ldots + y_m= {m \choose 2}}\)
\(\displaystyle{ x_1 +\ldots +x_n+y_1+\ldots + y_m=mn}\)
zatem \(\displaystyle{ {n \choose 2}+ {m\choose 2} = mn}\)
po przekształceniach \(\displaystyle{ (n-m)^2=m+n}\)
czyli prawdą jest c
Prawdą też jest b, bo biorąc \(\displaystyle{ n=6,m=3}\) udało mi się dobrać wyniki tak, by się zgadzało.