równanie z symbolem newtona.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
apacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 12 wrz 2004, o 21:13
Podziękował: 19 razy

równanie z symbolem newtona.

Post autor: apacz »

hello
mam takie równanie:

\(\displaystyle{ \Large {n \choose 3} = 56}\)

to jadę z tym symbolem newtona i dochodzę do czegoś takiego:
((n-2)(n-1)n):6=56 razy 6...
(n-2)(n-1)n=6*7*8

no ale co z tym teraz dalej ?
muszę n wyliczyć, na poczatku jeszcze jest zastrzeżenie, że n>=3.

I jeszcze takie pytanko nie związane z głównym tematem... jak mam jakiś przykład z symbolem newtona - powiedzmy dzielenie, że w liczniku i mianowniku jest sybol newtona z jakąś zmienną n. To czy muszę ustalać jakąś dziedzinę żeby mianownik nie zerował się i do tego jeszcze jakieś zastrzeżenie stricto z silnią newtona - tak ja w tym przykładzie, że n>=3?

z góry dzięki za pomoc.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

równanie z symbolem newtona.

Post autor: Rogal »

W tym zadaniu sprawa jest prosta. Po lewej stronie masz iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych, po prawej również. Wystarczy tylko podstawić.

Co do uwag ogólnych: mianownik nie może się nigdy zerować, to raz. Dwa, w przypadku symbolu Newtona, to u góry nie może być bodajże mniejsze od tego co na dole.
apacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 12 wrz 2004, o 21:13
Podziękował: 19 razy

równanie z symbolem newtona.

Post autor: apacz »

nie zabardzo kapuję, co do czego podstawić ? mógłbyś to napisać ?
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

równanie z symbolem newtona.

Post autor: Rogal »

Oczywiście, wedle życzeń .
Po lewej jest (n-2)*(n-1)*n - jest to iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych
Po prawej zaś 6 * 7 * 8 - czyli n - 2 = 6, n - 1 = 7, n = 8

Zgadza się, nieprawdaż?
apacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 12 wrz 2004, o 21:13
Podziękował: 19 razy

równanie z symbolem newtona.

Post autor: apacz »

kmh, khm, racja, dzięki
Yavien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 800
Rejestracja: 21 cze 2004, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-U

równanie z symbolem newtona.

Post autor: Yavien »

apacz pisze: n
( ) =56
3

(n po 3) - sorki, ale inaczej nie umiałem tego napisać.
A po co moderatorzy piszą takie wątki:
- Oznaczenia na forum
- Jak używać Tex-a
Tym razem zmieniłam Twój post, ale proszę koniecznie zapoznać się z oznaczeniami
ODPOWIEDZ