w 4-osobowej rodzinie wszyscy urodzili sie w 2 miesiącach
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 15 wrz 2013, o 13:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 95 razy
- Pomógł: 1 raz
w 4-osobowej rodzinie wszyscy urodzili sie w 2 miesiącach
"Oblicz prawdopodobieństwo, że w czteroosobowej rodzinie wszyscy urodzili się dokładnie w dwóch miesiącach pierwszej połowy roku."
Rozwiązanie:
Moc \(\displaystyle{ \Omega = 12^4}\)
Jest to wariacja z powtórzeniami, bo każdy członek mógł urodzić się w jednym z 12 miesięcy.
A - zbiór zdarzeń sprzyjających.
Moc \(\displaystyle{ A = {6 \choose 2} \cdot \left( 2^4 - 2 \right)}\)
I tutaj rozumiem, że \(\displaystyle{ {6 \choose 2}}\) jest liczbą kombinacji wyboru 2 miesięcy z pół roku.
Niestety, nie wiem skąd się wzięło \(\displaystyle{ \left( 2^4 - 2 \right)}\). Czy może ktoś wie i umiałby wyjaśnić?
Rozwiązanie:
Moc \(\displaystyle{ \Omega = 12^4}\)
Jest to wariacja z powtórzeniami, bo każdy członek mógł urodzić się w jednym z 12 miesięcy.
A - zbiór zdarzeń sprzyjających.
Moc \(\displaystyle{ A = {6 \choose 2} \cdot \left( 2^4 - 2 \right)}\)
I tutaj rozumiem, że \(\displaystyle{ {6 \choose 2}}\) jest liczbą kombinacji wyboru 2 miesięcy z pół roku.
Niestety, nie wiem skąd się wzięło \(\displaystyle{ \left( 2^4 - 2 \right)}\). Czy może ktoś wie i umiałby wyjaśnić?
-
- Użytkownik
- Posty: 422
- Rejestracja: 13 cze 2012, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroc
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 64 razy
w 4-osobowej rodzinie wszyscy urodzili sie w 2 miesiącach
Dla każdej osoby trzeba wybrać jeden z dwóch miesięcy w którym się urodziła, i trzeba odjąć kombinacje w których wszyscy urodzili się w jednym miesiącu.
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 15 wrz 2013, o 13:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 95 razy
- Pomógł: 1 raz
w 4-osobowej rodzinie wszyscy urodzili sie w 2 miesiącach
Czy mógłbyś rozwinąć Twoją wypowiedź? Już mi zaświtało, ale przedstawienie na wzorze byłoby po prostu wyjaśnieniem bezapelacyjnym.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
w 4-osobowej rodzinie wszyscy urodzili sie w 2 miesiącach
Kiedy już wylosowaliśmy te miesiące, to każdemu z członków rodziny musimy jakiś wybrać. ( jeden z dwóch wylosowanych z powtórzeniami \(\displaystyle{ 2^{4}}\)) ,ale musimy wywalić te kombinacje,że cała czwórka urodziła się w jednym lub drugim miesiącu \(\displaystyle{ -2}\) Zlikwiduj nawiasy zobaczysz to lepiej.
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 15 wrz 2013, o 13:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 95 razy
- Pomógł: 1 raz
w 4-osobowej rodzinie wszyscy urodzili sie w 2 miesiącach
Tak, zidentyfikowałem odpowiednie elementy wzoru z posta Snayk, ale chodzi o to, że nie wiem jak na nie wpadł, czyli dlaczego te zdarzenia losowe wyraża akurat takimi metodami. Mówiąc prosto: jak to wymyślił?
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
w 4-osobowej rodzinie wszyscy urodzili sie w 2 miesiącach
Najpierw liczysz
\(\displaystyle{ {6 \choose 2}}\)
a potem wzór na wariację (4 kulki do dwóch szuflad tak, żeby żadna nie była pusta)
\(\displaystyle{ {6 \choose 2}}\)
a potem wzór na wariację (4 kulki do dwóch szuflad tak, żeby żadna nie była pusta)
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
w 4-osobowej rodzinie wszyscy urodzili sie w 2 miesiącach
To oczywiście przy założeniu, że prawdopodobieństwo urodzenia się w każdym z miesięcy jest takie samo. Ale styczeń ma dni 31 a luty 28, no góra 29.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
w 4-osobowej rodzinie wszyscy urodzili sie w 2 miesiącach
@arek
Jasne, chciałem po prostu zwrócić uwagę na mocno nieprecyzyjne sformułowanie zadania. W zależności od wybranej przestrzeni zdarzeń dostaniemy różne wyniki, a na dodatek możemy sie zupełnie niepotrzebnie narobić, a na teście zaliczyć poważną wtopę
Jasne, chciałem po prostu zwrócić uwagę na mocno nieprecyzyjne sformułowanie zadania. W zależności od wybranej przestrzeni zdarzeń dostaniemy różne wyniki, a na dodatek możemy sie zupełnie niepotrzebnie narobić, a na teście zaliczyć poważną wtopę
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
w 4-osobowej rodzinie wszyscy urodzili sie w 2 miesiącach
A ja bym zapytał kto układa zadania hmm w sumie ciekawa praca.
W życiu wymyśliłem bardzo mało zadań bardziej powielałem ...
W życiu wymyśliłem bardzo mało zadań bardziej powielałem ...