Talia kart

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Kuset
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 19 paź 2013, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 33 razy

Talia kart

Post autor: Kuset »

Proszę o sprawdzenie: Jakie jest prawdopodobieństwo ułożenia się talii kart według starszeństwa w losowym tasowaniu?

Najpierw policzyłem permutację bez powtórzeń: \(\displaystyle{ P _{52} = 52!}\)
Zdarzenie A, jest to takie zdarzenie, gdy każda karta będzie na swoim miejscu, czyli 1
Zatem \(\displaystyle{ P(A) = 1/52! = 0}\)
miodzio1988

Talia kart

Post autor: miodzio1988 »

czemu to jest równe zero??
Kuset
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 19 paź 2013, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 33 razy

Talia kart

Post autor: Kuset »

Tzn, prawie 0. Na kalkulatorze naukowym wyszło 0, ale jestem świadom, że to 0 nie będzie tylko bardzo bardzo blisko 0.
miodzio1988

Talia kart

Post autor: miodzio1988 »

lepiej to zostawić w postaci \(\displaystyle{ \frac{1}{52!}}\) i jest spoko
Kuset
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 19 paź 2013, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 33 razy

Talia kart

Post autor: Kuset »

Ok, dziękuję za sprawdzenie
ODPOWIEDZ