Witam Prosze o pomoc z tymi dwoma zadankami odnosnie szachistow
Zad 1
W turnieju szachowym rozegrano 66 partii. Ilu bylo graczy, jezeli kazdy szachista gral z kazdym jeden raz?
Zad 2
Dwaj uczestnicy turnieju szachowego rozegrali po cztery partie kazdy i wycofali sie z dalszej gry. Pozostali zawodnicy kontynuowali rozgrywki. Wszystkich partii rozegrano w turnieju 86. Ilu uczestnikow rozpoczelo turniej szachowy?
Ilosc szachistow, a ilosc rozegranych partii - 2 zadanka
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Ilosc szachistow, a ilosc rozegranych partii - 2 zadanka
1.
\(\displaystyle{ {n\choose 2}=66\\
\frac{n!}{2(n-2)!}=66\\
(n-1)n=132\\
n^{2}-n-132=0\\
\Delta=23^2\\
n=12}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ {n\choose 2}=66\\
\frac{n!}{2(n-2)!}=66\\
(n-1)n=132\\
n^{2}-n-132=0\\
\Delta=23^2\\
n=12}\)
POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 623
- Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ..
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 110 razy
Ilosc szachistow, a ilosc rozegranych partii - 2 zadanka
2. Ja bym to zrobił tak
\(\displaystyle{ 8+ {n \choose 2}=86 \\
{n \choose 2}=78\\
n=13}\)
Czyli wszystkich zawodników było 15. Z tym, że to zadanie jest nieprecyzyjne, gdyż dwaj zawodnicy, którzy się wycofali mogli rozegrać razem 7 meczy (jeden między sobą).
\(\displaystyle{ 8+ {n \choose 2}=86 \\
{n \choose 2}=78\\
n=13}\)
Czyli wszystkich zawodników było 15. Z tym, że to zadanie jest nieprecyzyjne, gdyż dwaj zawodnicy, którzy się wycofali mogli rozegrać razem 7 meczy (jeden między sobą).
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Ilosc szachistow, a ilosc rozegranych partii - 2 zadanka
Poza tym nie jest nigdzie napisane, że każda para zawodników rozegrała dokładnie po jednym meczu, a to już poważniejsze niedomówienie...
-
- Użytkownik
- Posty: 623
- Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ..
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 110 razy
Ilosc szachistow, a ilosc rozegranych partii - 2 zadanka
Ale wyszła liczba naturalna, więc można się domyślać, że takie były intencje autorów zadania, co nie zmienia faktu, że tak zadań pisać się nie powinno.