Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:
Z pośród liczb \(\displaystyle{ 1,2,3,4,...,2800+10 \cdot n}\), wylosowano jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo, że jest to liczba podzielna przez\(\displaystyle{ 5}\) lub\(\displaystyle{ 11}\).
\(\displaystyle{ n=2}\)
Proszę o szczegółowe wyjaśnienie jak rozwiązać to zadanie. Z tego działu jestem noga.
Losowanie liczby
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 20 paź 2013, o 12:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wwa
- Podziękował: 5 razy
Losowanie liczby
Ostatnio zmieniony 5 mar 2014, o 21:44 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 7920
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Losowanie liczby
\(\displaystyle{ A}\)- zdarzenie wylosowano liczbę podzielną przez 5
\(\displaystyle{ B}\)- zdarzenie wylosowano liczbę podzielną przez 11.
\(\displaystyle{ Pr(A \cup B)=Pr(A)+Pr(B) - Pr(A \cap B)}\)
\(\displaystyle{ |A|=\frac{2820}{5}=564}\)
\(\displaystyle{ |B|=\left \frac{2820}{11}\right]=\left[256\frac{4}{11}\right]=256}\)
\(\displaystyle{ |A \cap B|= \left \frac{2820}{55}\right] = \left[45\frac{45}{55}\right]=45}\)
\(\displaystyle{ Pr(A \cup B)= \frac{564}{2820}+\frac{256}{2820}-\frac{45}{2820}=\frac{775}{2820}=\frac{155}{564}.}\)
\(\displaystyle{ B}\)- zdarzenie wylosowano liczbę podzielną przez 11.
\(\displaystyle{ Pr(A \cup B)=Pr(A)+Pr(B) - Pr(A \cap B)}\)
\(\displaystyle{ |A|=\frac{2820}{5}=564}\)
\(\displaystyle{ |B|=\left \frac{2820}{11}\right]=\left[256\frac{4}{11}\right]=256}\)
\(\displaystyle{ |A \cap B|= \left \frac{2820}{55}\right] = \left[45\frac{45}{55}\right]=45}\)
\(\displaystyle{ Pr(A \cup B)= \frac{564}{2820}+\frac{256}{2820}-\frac{45}{2820}=\frac{775}{2820}=\frac{155}{564}.}\)