Warunek doskonałego bezpieczeństwa szyfru przesuwnego

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
anafora
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 1 mar 2014, o 17:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bydgoszcz

Warunek doskonałego bezpieczeństwa szyfru przesuwnego

Post autor: anafora »

Witam!
Piszę pracę na temat szyfru przesuwnego. Chę pokazać, jakie warunki musi spełnić szyfr przesuwny (a raczej tekst jawny), aby być doskonale bezpieczny. Teoria jest taka, że szyfr doskonale bezpieczny spełnia warunki:

Prob [Enc(K, m1 ) = c] = Prob[Enc(K, m2 ) = c] ; gdzie:

Enc - funkcja szyfrująca
c - tekst zaszyfrowany
m - litera tekstu jawnego
m należy do M (zbiór liter tekstu jawnego)
k należy do K (zbiór kluczy)
c należy do C (zbiór liter tekstu zaszyfrowanego)
Funkcja szyfrująca:
c = = [(k+ m1 mod26), (k+ m2 mod26), ..., (k+ ml mod26)],
M:{A...Z}^{l} gdzie l to liczba liter tekstu jawnego
I teraz najważniejsze, stwierdzono, że dla l większego równego 2 warunek nie jest spełniony, bo

Prob[Enc(K, m1 ) = c] = 1/26

Prob[Enc(K, m2 ) = c] = 0
Czy ktoś mógłby proszę wyjaśnić mi skąd to się wzięło? Nie mam pojęcia jak to zrobić, a jest mi to pilnie potrzebne. W związku z tym, że jestem dopiero uczennicą liceum, nie mam nawet z kim tego skonsultować...
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Warunek doskonałego bezpieczeństwa szyfru przesuwnego

Post autor: kropka+ »

Chodzi o to, że 26 to liczba liter alfabetu. Stąd w podanym szyfrze przesuwnym każdej literze tekstu jawnego jest jednoznacznie przyporządkowana jedna litera szyfru, i żadnym dwóm różnym literom tekstu jawnego nie jest przyporządkowana ta sama litera szyfru.
anafora
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 1 mar 2014, o 17:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bydgoszcz

Warunek doskonałego bezpieczeństwa szyfru przesuwnego

Post autor: anafora »

Dziękuję bardzo za odpowiedź, ale miałam raczej na myśli nieo bardziej matematyczne wytłumaczenie. Tzn. ja rozumiem o co chodzi, tylko nie wiem jak to rozpisać matematycznie.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Warunek doskonałego bezpieczeństwa szyfru przesuwnego

Post autor: kropka+ »

Przecież masz to rozpisane. "Prob" oznacza prawdopodobieństwo.

\(\displaystyle{ K=\left\{ k _{1},k _{2},k _{3},...,k _{26} \right\}= \left\{ 1,2,3,...,26\right\}}\); \(\displaystyle{ M=\left\{ m _{1},m _{2},m _{3},...,m _{26} \right\}=\left\{ a,b,c,...,z\right\}; \ C= \left\{ c _{1},c _{2},c _{3},...,c _{26} \right\}=\left\{ a,b,c,...,z\right\}}\).

Wtedy, kodując kluczem \(\displaystyle{ i}\) mamy

\(\displaystyle{ P(f _{i} (m _{k})=c _{k+i})=1 \wedge \left( l \neq k \Rightarrow P(f _{i}( m _{l})= c _{k+1})=0 \right)}\)

Teraz zapisz to dla całego zbioru kluczy \(\displaystyle{ K}\).
Ostatnio zmieniony 2 mar 2014, o 17:31 przez kropka+, łącznie zmieniany 1 raz.
anafora
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 1 mar 2014, o 17:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bydgoszcz

Warunek doskonałego bezpieczeństwa szyfru przesuwnego

Post autor: anafora »

Dziękuję za pomoc! Teraz wszystko jest jasne. Myślałam, że trzeba zahaczyć o twierdzenie Bayes'a, ale wszystko podane jest jak na talerzu (:
ODPOWIEDZ