\(\displaystyle{ \left\{0,1\right\} ^{3} \cup \left\{0,1,2\right\} ^{2}}\)
Jak mam się w ogóle za to zabrać?
Ile elementów ma zbiór?
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Ile elementów ma zbiór?
To jest tzw. iloczyn kartezjański.
np. \(\displaystyle{ \left\{1,2 \right\}^{2}=\left\{1,2 \right\} \times \left\{1,2 \right\} =\left\{ \left(1,1 \right), \left( 1,2\right),\left( 2,1\right), \left( 2,2\right) \right\}}\)
gdyby było do 3ciej potęgi, wtedy mielibyśmy zbiór złożony z trójek liczb.
np. \(\displaystyle{ \left\{1,2 \right\}^{2}=\left\{1,2 \right\} \times \left\{1,2 \right\} =\left\{ \left(1,1 \right), \left( 1,2\right),\left( 2,1\right), \left( 2,2\right) \right\}}\)
gdyby było do 3ciej potęgi, wtedy mielibyśmy zbiór złożony z trójek liczb.