Funkcja tworząca

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Ghed
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 19 lut 2014, o 17:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podkarpacie
Podziękował: 1 raz

Funkcja tworząca

Post autor: Ghed »

Drodzy forumowicze. Otrzymałem takie zadanie do rozwiązania:

"Znajdź ciąg, którego funkcja tworząca zadana jest wzorem:"
\(\displaystyle{ f \left( x \right) = \frac{3x-1}{2x ^{2}-3x+1}}\)

Próbując zrobić to zadanie doszedłem do takiej formy:

\(\displaystyle{ \left( 3x-1 \right) \left( \sum_{ n=0 }^{ \infty} \left( 1-2 ^{n+1} \right) x ^{n} \right)}\)

Co mam z tym zrobić dalej? Popełniłem błąd?
Ostatnio zmieniony 19 lut 2014, o 17:22 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

Funkcja tworząca

Post autor: JakimPL »

Jest ok, teraz wystarczy wymnożyć to, zgodnie z zasadą:

\(\displaystyle{ x\sum_{n=0}^{\infty}a_n x^n = \sum_{n=0}^{\infty}a_n x^{n+1} = \sum_{n=1}^{\infty}a_{n-1} x^{n}}\)

Innymi słowy, wymnożyć osobno, przenumerować i ostatecznie dodać do siebie.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Funkcja tworząca

Post autor: »

Pomyliłeś znak, ale i tak o wiele prościej rozłożyć wyjściową funkcję na ułamki proste:
\(\displaystyle{ \frac{3x-1}{2x ^{2}-3x+1}= \frac{1}{1-2x}- \frac{2}{1-x}}\)

Q.
Ghed
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 19 lut 2014, o 17:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podkarpacie
Podziękował: 1 raz

Funkcja tworząca

Post autor: Ghed »

Chwała Ci Qniu! Gdy tylko zobaczyłem to co pokazałeś, wszystko stało się jasne! Bardzo dziękuję!
ODPOWIEDZ