Ze zbioru cyfr {1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy kolejno bez zwracania cztery cyfry, a następnie układamy je w kolejności losowania w liczbę czterocyfrową.
a) Ile w ten sposób można utworzyć liczb, w których cyfr tysięcy jest parzysta, a cyfra dziesiątek jest nieparzysta?
b) Ile w ten sposób można utworzyć liczb większych od 4500?
Liczba czterocyfrowa
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
- 93Michu93
- Użytkownik
- Posty: 222
- Rejestracja: 2 sty 2013, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 25 razy
Liczba czterocyfrowa
Ad a)
Mamy 4 cyfry parzyste i 5 nieparzystych.
Na pierwsze miejsce możemy wziąć jedną z 4 cyfr, a na trzecie jedną z 5 cyfr.
Zostają jeszcze dwa miejsca i 7 cyfr więc wybieramy \(\displaystyle{ 7 \choose 2}\) i można je jeszcze zamieniać miejscami więc trzeba pomnożyć przed \(\displaystyle{ 2!}\)
Odp. \(\displaystyle{ 4 \cdot 5 \cdot}\) \(\displaystyle{ 7 \choose 2}\) \(\displaystyle{ \cdot 2!}\)
Tak bym to zrobił ale zaczekaj jeszcze, może ktoś potwierdzi lub poprawi
W podpunkcie b) trzeba by to rozłożyć na dwa albo trzy przypadki. Pierwszy, że wybieramy na pierwsze miejsce cyfrę 5 lub 6 lub 7 lub 8 lub 9 i na pozostałe wybieramy z ośmiu cyfr trzy i znowu możemy mieszać czyli \(\displaystyle{ 5 \cdot}\) \(\displaystyle{ 8 \choose 3}\) \(\displaystyle{ \cdot 3!}\).
Drugi przypadek wybieramy na pierwsze miejsce 4 na drugie 5 i reszta dowolna czyli \(\displaystyle{ 1 \cdot 1 \cdot}\) \(\displaystyle{ 7 \choose 2}\)\(\displaystyle{ \cdot 2!}\) tylko, że teraz policzyliśmy przypadek liczby 4500, a miały być większe więc trzeba by jedną możliwość odjąć.
Trzeci przypadek wybieramy 4 na pierwsze miejsce, na drugie bierzemy którą z cyfr większych od 5 czyli 4 możliwości. Dwa pozostałe miejsca dowolne zatem \(\displaystyle{ 1\cdot 4 \cdot}\) \(\displaystyle{ 7 \choose 2}\) \(\displaystyle{ \cdot 2!}\)
Jak wszystko dodasz to powinna wyjść ile może być liczb większych od 4500, ale jak pisałem wyżej, fajnie gdyby ktoś potwierdził albo poprawił
Mamy 4 cyfry parzyste i 5 nieparzystych.
Na pierwsze miejsce możemy wziąć jedną z 4 cyfr, a na trzecie jedną z 5 cyfr.
Zostają jeszcze dwa miejsca i 7 cyfr więc wybieramy \(\displaystyle{ 7 \choose 2}\) i można je jeszcze zamieniać miejscami więc trzeba pomnożyć przed \(\displaystyle{ 2!}\)
Odp. \(\displaystyle{ 4 \cdot 5 \cdot}\) \(\displaystyle{ 7 \choose 2}\) \(\displaystyle{ \cdot 2!}\)
Tak bym to zrobił ale zaczekaj jeszcze, może ktoś potwierdzi lub poprawi
W podpunkcie b) trzeba by to rozłożyć na dwa albo trzy przypadki. Pierwszy, że wybieramy na pierwsze miejsce cyfrę 5 lub 6 lub 7 lub 8 lub 9 i na pozostałe wybieramy z ośmiu cyfr trzy i znowu możemy mieszać czyli \(\displaystyle{ 5 \cdot}\) \(\displaystyle{ 8 \choose 3}\) \(\displaystyle{ \cdot 3!}\).
Drugi przypadek wybieramy na pierwsze miejsce 4 na drugie 5 i reszta dowolna czyli \(\displaystyle{ 1 \cdot 1 \cdot}\) \(\displaystyle{ 7 \choose 2}\)\(\displaystyle{ \cdot 2!}\) tylko, że teraz policzyliśmy przypadek liczby 4500, a miały być większe więc trzeba by jedną możliwość odjąć.
Trzeci przypadek wybieramy 4 na pierwsze miejsce, na drugie bierzemy którą z cyfr większych od 5 czyli 4 możliwości. Dwa pozostałe miejsca dowolne zatem \(\displaystyle{ 1\cdot 4 \cdot}\) \(\displaystyle{ 7 \choose 2}\) \(\displaystyle{ \cdot 2!}\)
Jak wszystko dodasz to powinna wyjść ile może być liczb większych od 4500, ale jak pisałem wyżej, fajnie gdyby ktoś potwierdził albo poprawił
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Liczba czterocyfrowa
93Michu93 pisze: Drugi przypadek wybieramy na pierwsze miejsce 4 na drugie 5 i reszta dowolna czyli \(\displaystyle{ 1 \cdot 1 \cdot}\) \(\displaystyle{ 7 \choose 2}\)\(\displaystyle{ \cdot 2!}\) tylko, że teraz policzyliśmy przypadek liczby 4500, a miały być większe więc trzeba by jedną możliwość odjąć.
Nie będzie 4500, bo nie ma zer do wylosowania. Ponadto ostatnie dwa przypadki można połączyć, czyli na pierwszym miejscu 4 a na drugim jedna z liczb 5,6,7,8,9. Wtedy dostajemy \(\displaystyle{ 5 {7 \choose 2}2!}\)
Reszta dobrze.