Zapis sumy

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
--Maq--
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 15 lut 2014, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 3 razy

Zapis sumy

Post autor: --Maq-- »

Witam!
Mam może i banalne pytanie, ale nadal nie wiem czy sumę mogę zapisać w następujący sposób:

\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}}\)\(\displaystyle{ \sin nt}\), gdzie \(\displaystyle{ n \in}\) l. naturalne nieparzyste

Jest to formalnie poprawny zapis?
Z góry dzięki za odpowiedź.
jarek4700
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 939
Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 228 razy

Zapis sumy

Post autor: jarek4700 »

Lepiej napisać \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \sin (2n-1)t}\)
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2017, o 17:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
--Maq--
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 15 lut 2014, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 3 razy

Zapis sumy

Post autor: --Maq-- »

Zdaję sobie sprawę, że wygląda to bardziej "elegancko", ale czy mój zapis jest karygodny z punktu widzenia matematyki, czy nie?
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Zapis sumy

Post autor: luka52 »

Istnieje w nim pewna sprzeczność. Najpierw masz sumę po \(\displaystyle{ n = 1, 2, \ldots}\) (bo zapis \(\displaystyle{ \sum_{n = 1}^{+\infty}}\) niemal zawsze to oznacza) a dopiero na końcu zaznaczasz, że jednak \(\displaystyle{ n = 1, 3, 5, \ldots}\).
Możesz np. użyć: \(\displaystyle{ \sum_{n \in 2 \NN + 1}}\)
--Maq--
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 15 lut 2014, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 3 razy

Zapis sumy

Post autor: --Maq-- »

Dzięki wielkie luka52!
Wtedy jeszcze dopisać, że N to naturalne?
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Zapis sumy

Post autor: luka52 »

Nie, \(\displaystyle{ \NN}\) to standardowe oznaczenie zbioru liczb naturalnych.
ODPOWIEDZ