Proszę o pomoc w zadaniu:
Jaką maksymalnie liczbę krawędzi może mieć wielościan wypukły o 15 wierzchołkach?
Wiem, że jest taki wzór:
\(\displaystyle{ s+w-k=2}\), gdzie:
s - liczba ścian, w - liczba wierzchołków, k - liczba krawędzi. Ale z tego nie wyjdzie dokładnie, bo jest za dużo niewiadomych.-- 18 lut 2014, o 17:29 --Nikt nie wie jak rozwiązać?
Maksymalna liczba krawędzi
- VillagerMTV
- Użytkownik
- Posty: 898
- Rejestracja: 18 cze 2013, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 40 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Maksymalna liczba krawędzi
Najwięcej krawędzi ma wielościan którego ściany są trójkątami (bo każdy wielokąt można podzielić na trójkąty tworząc dodatkowe krawędzie)
Każdy trójkąt ma trzy krawędzie, ale każda z nich jest wspólna z sąsiadującą ścianą. Tak więc na każdą ścianę przypada 1,5 krawędzi.
Stąd równanie
\(\displaystyle{ \frac{2}{3}k +15-k=2}\)
daje maksymalna ilość krawędzi dla 15-wierzchołkowego wielościanu.
Inną sprawa jest czy taki wielościan istnieje
Każdy trójkąt ma trzy krawędzie, ale każda z nich jest wspólna z sąsiadującą ścianą. Tak więc na każdą ścianę przypada 1,5 krawędzi.
Stąd równanie
\(\displaystyle{ \frac{2}{3}k +15-k=2}\)
daje maksymalna ilość krawędzi dla 15-wierzchołkowego wielościanu.
Inną sprawa jest czy taki wielościan istnieje