ciąg 8-elementowy

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
MikolajB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 5 lis 2012, o 10:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 8 razy

ciąg 8-elementowy

Post autor: MikolajB »

Obliczyć liczbę ciągów złożonych z ośmiu cyfr wybranych ze zbioru {0,1,...,9}, które zwierają dokładnie sześć różnych cyfr.

Brakuje mi chyba czegoś do poprawnego rozwiązania:

Najpierw biorę sobie dowolne cyfry i ustawiam w ciąg (6 cyfr): \(\displaystyle{ 10 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5}\) możliwości no i dobieram jeszcze 6 możliwości na 7 miejscu i 6 mozliwości na ósmym (żeby było dokładnie sześć różnych).

No ale widać, że nie dostanę wtedy ciągu postaci 44123456, bo te powtarzające się cyfry będą na końcu. Z kolei jeśli chciałbym całość pomnożyć razy \(\displaystyle{ 8!}\) to okazuje się, że ciągi będe się powtarzać i będzie ich za dużo: bo ciąg 12345655 po permutacji może wyglądać 65432155 a taki mogę wybrać na samym początku bez permutowania, zatem jak sprawić żeby tylko te powtarzające się cyfry się "permutowały"?
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

ciąg 8-elementowy

Post autor: arek1357 »

Masz tu zwykłe permutacje z powtórzeniami , zadanie trochę głupio sformułowane po prostu:
masz ułożyć ciągi ośmiocyfrowe z sześciu cyfr wybierając je z podanego zbioru.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

ciąg 8-elementowy

Post autor: mat_61 »

Oczywiście po wybraniu tych sześciu cyfr należy przy liczeniu permutacji uwzględnić, że albo jedna z tych cyfr będzie się powtarzała trzykrotnie, albo dwie z nich będą się powtarzały dwukrotnie.
ODPOWIEDZ