wielomiany wieżowe, potrzebna szachownica.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
ememensa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 16 lis 2013, o 15:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy

wielomiany wieżowe, potrzebna szachownica.

Post autor: ememensa »

cześć, cześć wszystkim.
jak w temacie, generalnie ogarniam wielomiany wieżowe, tzn. dopiero w zasadzie dziś je poznałam, ale wiem o co chodzi, jak mam daną szachownicę potrafię znaleźć wielomian, niestety mam problem z poniższym zadaniem.. mógłby ktoś coś jakoś podpowiedzieć?

zadanie:
ZNALEŹĆ szachownicę, której wielomianem wieżowym jest: \(\displaystyle{ r_B(x)=(4x^2+5x+1)(x+1)^2}\).

wiem, że:
\(\displaystyle{ r_B(x)=4x^4+13x^3+15x^2+7x+1}\)
\(\displaystyle{ r_B(0)=1\\ r_B(1)=7\\r_B(2)=15\\r_B(3)=13\\r_B(4)=4}\)
ODPOWIEDZ