Model 1-okresowy rynku

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
xxxmgdxxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 9 cze 2012, o 13:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: C-ce
Podziękował: 7 razy

Model 1-okresowy rynku

Post autor: xxxmgdxxx »

Rozważyć 1-okresowy 2 stanowy model na rynku na którym dostępne są trzy instrumenty finansowe : złotówkowa lokata/ pożyczka bankowa oprocentowana zgodnie ze stopą \(\displaystyle{ r_{PLN} =10\%}\), dolarowa lokata / pożyczka bankowa oprocentowana zgodnie ze stopą \(\displaystyle{ r_{USD} = 5\%}\) oraz opcji kupna na 1000USD z terminem realizacji T=1 i ceną realizacji K=3,25 PLN. Zakładając że możliwą ewolucję 1 USD przedstawia poniższy diagram :

3,20--->3,40
|
|
\(\displaystyle{ \vee}\)
3,10

znaleść portfel replikujący ( złożony z lokat/pożyczek złotówkowych i dolarowych) dla opcji kupna oraz wycenić opcję. UWAGA: rachunki dokonujemy w PLN.

Proszę o pomoc. Bo kompletnie tego nie rozumiem.
ODPOWIEDZ