wyznaczyć postać funkcji tworzącej

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
edytaa_m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 16 paź 2013, o 14:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

wyznaczyć postać funkcji tworzącej

Post autor: edytaa_m »

Niech \(\displaystyle{ a_{n}=5^{n}-3 \cdot 2^{n}+1}\). Wyznaczyć wartość funkcji tworzącej, gdzie:
\(\displaystyle{ S_{n}= \sum_{k=0}^{n} 7(n-k)a_{k}}\).
Proszę o pomoc.
ODPOWIEDZ