równania rekurencyjne niejednornodne

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
edytaa_m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 16 paź 2013, o 14:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

równania rekurencyjne niejednornodne

Post autor: edytaa_m »

\(\displaystyle{ a_{n}=5a _{n-1}-6a_{n-2}+4n-3, a_{1}=1, a_{2}=2}\) I mam problem z rozwiązaniem tego równania. Rozwiążę równanie jednorodne i nie wiem, jak zabrać się za to dalej. z góry dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5750
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

równania rekurencyjne niejednornodne

Post autor: arek1357 »

Masz tu dobrze wytłumaczone:

244820.htm
ODPOWIEDZ