Relacje - problem z wypisaniem

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
shadyholic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 8 sty 2012, o 20:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WuWua
Podziękował: 5 razy

Relacje - problem z wypisaniem

Post autor: shadyholic »

Witam, borykam się z zdaniem o treści:
Dany jest zbiór liczb zespolonych: X = {i, 1+ i, 2i, 2 + 2i, 1+ 3i, 2+ 4i, 3+3i, 5+ 3i, 4+ 4i, 6+ 3i . Dla relacji ≤ w zbiorze określ własności (Z), (PZ), (AS), (S), (P). Narysuj graf relacji podzielności w zbiorze X. Jakim zbiorem jest (X, \(\displaystyle{ \le}\) ) ?.

Relacja \(\displaystyle{ ≤:}\) dla a+ bi, c+ di \(\displaystyle{ \in}\) X mamy a + bi \(\displaystyle{ \le}\) c di < -- > a \(\displaystyle{ \le}\) c i b \(\displaystyle{ \le}\) d
Nie wiem na jakiej zasadzie wypisać tę relację, nie rozumiem warunku powyżej. W jaki sposób mam porównywać te liczby zespolone?

Pozdrawiam
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22173
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3748 razy

Relacje - problem z wypisaniem

Post autor: a4karo »

Przecież masz napisany przepis, jak je porównywac. np \(\displaystyle{ 2-3i\leq 5}\). A \(\displaystyle{ 2+i}\) i \(\displaystyle{ 3-i}\) nie są porównywalne.
ODPOWIEDZ