Witam!
Nie mogę rozgryźć tego zadania:
Ile płaszczyzn można przeprowadzić przez siedem punktów, z których żadne cztery nie leżą na jednej płaszczyźnie?
Pomoże ktoś?
punkty na płaszczyźnie
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
punkty na płaszczyźnie
Płaszczyzna jest wyznaczona przez każde trzy punkty z tej siódemki, ich kolejność nie jest istotna, a zatem tych płaszczyzn będzie tyle ile kombinacji trzyelementowych ze zbioru siedmioelementowego
\(\displaystyle{ C_7^3=\frac{7!}{3!4!}=\frac{5\cdot6\cdot7}{2\cdot3}=35}\)
\(\displaystyle{ C_7^3=\frac{7!}{3!4!}=\frac{5\cdot6\cdot7}{2\cdot3}=35}\)