Ilość całkowitych rozwiązań równania

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Szymon1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 6 paź 2009, o 18:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 2 razy

Ilość całkowitych rozwiązań równania

Post autor: Szymon1993 »

Mam problem z takim zadaniem:
Ile całkowitych rozwiązań ma równanie \(\displaystyle{ a + b + c + d = 11}\) takich, że \(\displaystyle{ a \ge 2}\),\(\displaystyle{ b \ge 3}\), \(\displaystyle{ c \ge 1, 1 \le d \le 8}\)?
Na tym forum znalazłem już podobne zadania ale te warunki, które są w treści komplikują to zadanie i przez to nie wiem jak je zrobić.
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Ilość całkowitych rozwiązań równania

Post autor: mortan517 »

Zawsze można sprawdzać na piechotę, zacznij od \(\displaystyle{ d}\), jakie może przyjmować wartości?
Szymon1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 6 paź 2009, o 18:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 2 razy

Ilość całkowitych rozwiązań równania

Post autor: Szymon1993 »

Jeśli dobrze myślę, to \(\displaystyle{ d}\) może przyjmować wartości od \(\displaystyle{ 1}\) do \(\displaystyle{ 5}\). Czy jest tak, że te zmienne mogą przyjmować tylko wartości \(\displaystyle{ 1}\), \(\displaystyle{ 2}\), \(\displaystyle{ 3}\) i \(\displaystyle{ 5}\)?
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Ilość całkowitych rozwiązań równania

Post autor: mortan517 »

Lepiej sprawdzić wszystko po koeli, bo np. \(\displaystyle{ c}\) może przyjąć wartość \(\displaystyle{ 1}\), ale \(\displaystyle{ a}\) już nie.

Ale dobrze zacząłeś z tym \(\displaystyle{ d}\). Ja teraz bym po kolei sprawdzał dla każdego \(\displaystyle{ d}\).
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5736
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 130 razy
Pomógł: 525 razy

Ilość całkowitych rozwiązań równania

Post autor: arek1357 »

Stwórz wielomian charakterystyczny


\(\displaystyle{ (x^2+x^3+....)(x^3+x^4+...)(x+x^2+x^3+...)(x+x^2+...+x^8)= \frac{x^6}{(1-x)^3}(x+x^2+...+x^{8})=x^6\left[ (x+x^2+...+x^8)\right] \sum_{i=0}^{ \infty } {i+2 \choose 2}x^i=x^7\left[ (1+x+...+x^7)\right] \sum_{i=0}^{ \infty } {i+2 \choose 2}x^i= \frac{1}{2} \cdot x^7\left[ (1+x+...+x^7)\right] \sum_{i=0}^{ \infty }(i+1)(i+2)x^i}\)

i szukaj współczynnika przy:

\(\displaystyle{ x^{11}}\)

bierzesz z kwadratowego nawiasu i ze sumy te potęgi, których suma wykładników wynosi 4

czyli masz układy:

\(\displaystyle{ (0, 4) =15}\)

\(\displaystyle{ (1, 3) =10}\)

\(\displaystyle{ (2, 2) =6}\)

\(\displaystyle{ (3, 1) =3}\)

\(\displaystyle{ (4, 0) =1}\)

sumując otrzymujesz: \(\displaystyle{ 35}\)

Szukając na piechotę za duże ryzyko, za dużo możliwości już przy tego typu równaniu, lepiej sobie opracować program na komputerze, który takie rzeczy liczy!
Szymon1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 6 paź 2009, o 18:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 2 razy

Ilość całkowitych rozwiązań równania

Post autor: Szymon1993 »

Zależy mi na tym żeby dobrze zrozumieć to zadanie. Próbuję więc zrozumieć prostszy przykład: \(\displaystyle{ a + b + c = 5}\).

Wyobrażam więc sobie pudełko a w nim dwie przegrody. Czyli dzielę to pudełko na trzy części. Mam również pięć kulek. Do każdej z tych trzech części wkładam te kulki. Czyli mam na przykład coś takiego: |..|.|..| (te dwie zewnętrzne przegrody nie przesuwają się)

Czyli wychodziło by na to, że taką jedną przegrodę mogę umieścić w sześciu miejscach ponieważ dopuszczam możliwość, że w jednej części tego pudełka nie ma kulek. Czyli szukam kombinacji \(\displaystyle{ C_{6}^{2}}\). Czyli wychodziło by, że takich kombinacji, a więc również możliwych rozwiązań tego równania, jest \(\displaystyle{ C_{6}^{2} = 15}\). A to jest nieprawda ponieważ takich możliwych rozwiązań jest dwadzieścia jeden. Nie rozumiem dlaczego kombinacja \(\displaystyle{ C_{6}^{2}}\) jest nieprawidłowa. Czy ktoś byłby w stanie mi to wyjaśnić?

-----------------------------------

Już chyba wiem dlaczego w powyższym rozumowaniu jest błąd. Taka przegroda może znaleźć się na jednym z siedmiu a nie sześciu miejsc. Czyli kombinacja jest taka: \(\displaystyle{ C_{7}^{2} = 21}\).

-----------------------------------

arek1357, twoje rozwiązanie jest dla mnie trochę za skomplikowane. Próbuję je rozwiązać od takiej strony:

|..|...|.|.....| (to jest sytuacja, w której \(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ b}\) i \(\displaystyle{ c}\) są minimalne)

Wydaje mi się więc, że trzeba policzyć na ile sposobów mogę przenieść cztery kulki z części \(\displaystyle{ d}\) do pudełek \(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ b}\) i \(\displaystyle{ c}\). Niem wiem tylko w jaki sposób to obliczyć.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5736
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 130 razy
Pomógł: 525 razy

Ilość całkowitych rozwiązań równania

Post autor: arek1357 »

Wydaje mi się ,że właśnie twoje rozumowanie doprowadzi do komplikacji bo dla ostatniego przypadku jest wzór dosyć prosty sytuacja bardziej się komplikuje gdy wchodzą ograniczenia, ja natomiast zastosowałem szeregi (rozwijanie funkcji w szereg) co nie jest chyba bardzo trudne.Poczytaj sobie jeżeli zechcesz liczyć w taki sposób dowód indukcyjny wzoru na rozmieszczanie kul nierozróżnialnych w oznakowanych szufladach w dowodzie tego wzoru jest zawarte takie rozumowanie jakie chciałbyś
znać , umieć i w jakim kierunku prowadzą twoje analizy przykładu
Szymon1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 6 paź 2009, o 18:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 2 razy

Ilość całkowitych rozwiązań równania

Post autor: Szymon1993 »

Dostałem podpowiedź do tego zadania. Rozwiązałem je więc w taki sposób:

\(\displaystyle{ a + b + c + d = 11}\), \(\displaystyle{ a \ge 2}\), \(\displaystyle{ b \ge 3}\), \(\displaystyle{ c \ge 1}\), \(\displaystyle{ 1 \le d \le 8}\)

\(\displaystyle{ a' = a - 1}\)
\(\displaystyle{ b' = b - 2}\)
\(\displaystyle{ c' = c}\)
\(\displaystyle{ d' = d}\) (pomijam to, że \(\displaystyle{ d \le 8}\) ponieważ \(\displaystyle{ d}\) może być równe maksymalnie \(\displaystyle{ 5}\))

\(\displaystyle{ a + b + c + d - (a' + b' + c' + d') = a + b + c + d - (a - 1 + b - 2 + c + d) = a + b + c + d - a + 1 - b + 2 - c - d = 3}\)

\(\displaystyle{ 11 - 3 = 8}\)

\(\displaystyle{ a' + b' + c' + d' = 8}\), \(\displaystyle{ a', b', c', d' \ge 1}\)

Czyli jest sytuacja na przykład taka: |..|..|..|..|

Trzy przegrody mogę umieścić w siedmiu miejscach. Czyli liczę kombinację \(\displaystyle{ C_{7}^{3} = 35}\). A to jest wynik tego zadania. Nie rozumiem tylko jak to się dzieje, że te dwa równania mają taką samą liczbę rozwiązań.

Dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ