Konfiguracje i System Trójek Steinera

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
lucas7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 8 maja 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy

Konfiguracje i System Trójek Steinera

Post autor: lucas7 »

Cześć! Mam takie 4 zadanka i nie wiem jak je ugryźć.
1) Dla każdego pola szachownicy 6x6 blok definiujemy jako zbiór punktów atakowanych przez znajdującą się w tym polu wieżę. Podaj parametry powstałej w ten sposób konfiguracji.
2)Grupę v studentów należy przydzielić na zajęcia z 7 różnych przedmiotów, tak aby każdy student był zapisany na 4 różne przedmioty, a liczba studentów była taka sama na każdych zajęciach. Czy jest to możliwe i jak to zrobić gdy:
a) mamy 7 studentów;
b) mamy 10 studentów;
c)mamy 14 studentów?
3)Skonstruuj, o ile to możliwe, System Trójek Steinera dla:
a) v =7;
b) v = 9;
c) v = 15 (problem Kirkmana).
4)Dana jest 3-konfiguracja (10,4,1). Jakie są jej parametry jako 2-konfiguracji i konfiguracji?
ODPOWIEDZ