Na ile sposobów można ułożyć ciąg n-wyrazowy (\(\displaystyle{ a_1, a_2, ..., a_n}\)), tak że na każdej pozycji może stać liczba całkowita od 0 do n i spełnione jest:
\(\displaystyle{ a_1 \ge a_2 \ge ... \ge a_n}\)?
np.
dla n = 1, na 2 sposoby:
1 i 0
dla n = 2, na 6 sposobów:
2 2
2 1
2 0
1 1
1 0
0 0
ciąg n-wyrazowy
- vpprof
- Użytkownik
- Posty: 492
- Rejestracja: 11 paź 2012, o 11:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 64 razy
ciąg n-wyrazowy
Można ułożyć równanie rekurencyjne i je rozwiązać. Gdybym tak wyróżnił pewne przypadki:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
\red2\ \black2 \\
\red2\ \black1 \\
\red2\ \black0 \\
\end{cases} \\
\begin{cases}
1\ 1 \\
1\ 0 \\
0\ 0
\end{cases}}\)
to co możesz powiedzieć o tych dwóch grupach?
\(\displaystyle{ \begin{cases}
\red2\ \black2 \\
\red2\ \black1 \\
\red2\ \black0 \\
\end{cases} \\
\begin{cases}
1\ 1 \\
1\ 0 \\
0\ 0
\end{cases}}\)
to co możesz powiedzieć o tych dwóch grupach?