Równanie charakterystyczne

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Madonzy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 11 gru 2013, o 14:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin

Równanie charakterystyczne

Post autor: Madonzy »

Stosując równanie charakterystyczne, rozwiąż następujące równanie rekurencyjne:
\(\displaystyle{ a_{n} = 6a_{n-1} - a_{n+2} - 2a_{n+1} + a_{n} = 0 ; a_{0} = -2 ; a_{1} = 1 ; n > 1}\)
miodzio1988

Równanie charakterystyczne

Post autor: miodzio1988 »

No to czemu nie zastosujesz sie do wskazowki?
Madonzy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 11 gru 2013, o 14:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin

Równanie charakterystyczne

Post autor: Madonzy »

proszę rozpisać to, bo nie wiem jak to zrobić
Awatar użytkownika
vpprof
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 492
Rejestracja: 11 paź 2012, o 11:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 64 razy

Równanie charakterystyczne

Post autor: vpprof »

To proszę przeczytać o równaniu charakterystycznym (np. w Kompendium Forum).
ODPOWIEDZ