Obliczenie silni na" części"
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 23 cze 2010, o 20:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 8 razy
Obliczenie silni na" części"
Witam, mam problem z takim zadaniem: jak obliczyć np. \(\displaystyle{ 6 !}\) , rozbijające je na dwie, np. \(\displaystyle{ 3 !}\) no i właśnie z tym drugim składnikiem mam problem, jak to zapisać. Muszę stworzyć program, który właśnie tak dzieli obliczenia silni.
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Obliczenie silni na" części"
Jedyne co mi przychodzi do głowy to jest to:
\(\displaystyle{ {n \choose k} =\frac{n!}{k!(n-k)!} \Rightarrow n!=\frac{{n\choose k}}{k!(n-k)!}}\)
\(\displaystyle{ {n \choose k} =\frac{n!}{k!(n-k)!} \Rightarrow n!=\frac{{n\choose k}}{k!(n-k)!}}\)
- vpprof
- Użytkownik
- Posty: 492
- Rejestracja: 11 paź 2012, o 11:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 64 razy
Obliczenie silni na" części"
No to rzeczywiście masz problem, bo tak się nie da silni obliczyć. Jest coś takiego jak rising/falling factorial (chyba silnia górna/dolna?), nazywana też Pochhammer symbol… ale to wyważanie otwartych drzwi.