Znaleźć wzór algebraiczny.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 11 gru 2013, o 14:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
Znaleźć wzór algebraiczny.
\(\displaystyle{ a_{n} = 4a_{n-1} + 3 ; n > 0 ; a_{0} = 3}\)
Trzeba znaleźć wżór algebraiczny.
Ale bardzo bym prosił, żeby to rozpisać.
Trzeba znaleźć wżór algebraiczny.
Ale bardzo bym prosił, żeby to rozpisać.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2014, o 13:23 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 11 gru 2013, o 14:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
Znaleźć wzór algebraiczny.
Dakurels, nie to trzeba za pomocą wzoru:
\(\displaystyle{ a_{n} = c_{1} \cdot r_{1} + c_{2} \cdot r_{2} ; D \neq 0}\)
\(\displaystyle{ a_{n} = c_{1} \cdot r_{1} + c_{2} \cdot n \cdot r_{2} ; D > 0}\)
\(\displaystyle{ a_{n} = c_{1} \cdot r_{1} + c_{2} \cdot r_{2} ; D \neq 0}\)
\(\displaystyle{ a_{n} = c_{1} \cdot r_{1} + c_{2} \cdot n \cdot r_{2} ; D > 0}\)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Znaleźć wzór algebraiczny.
A co zrobi, gdy zamiast \(\displaystyle{ 4a_{n-1}+3}\) ma \(\displaystyle{ \pi a_{n-1}+e^{163}}\) ?Dakurels pisze:Spróbuj spojrzeć na to jak na liczbę zapisaną w systemie czwórkowym.
Masz użyć do tego jakiejś konkretnej metody, typu równanie charakterystyczne/funkcje tworzące? A może wystarczy wymyślić wzór i go udowodnić?Madonzy pisze:\(\displaystyle{ a_{n} = 4_{an-1} + 3 ; n > 0 ; a_{0} = 3}\)
Trzeba znaleźć wżór algebraiczny.
Ale bardzo bym prosił, żeby to rozpisać.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 11 gru 2013, o 14:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
Znaleźć wzór algebraiczny.
trzeba z pomocą sumy postępu geometrycznego
\(\displaystyle{ \frac{a _{1} \cdot (1 - q ^{n}) }{1 - q}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a _{1} \cdot (1 - q ^{n}) }{1 - q}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Znaleźć wzór algebraiczny.
Dodaj do obu stron równości jedynkę i oznacz \(\displaystyle{ b_n=a_n+1}\). Jakie równanie spełnia \(\displaystyle{ b_n}\). Potrafisz napisać ogólny wyraz tego ciągu?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Znaleźć wzór algebraiczny.
Madonzy, generalnie jest na to gotowy wzór: 336640.htm#p5104304
Ale, skoro masz wykorzystać ciąg geometryczny, to zauważ, że:
\(\displaystyle{ a_1=4\cdot 3+3\\
a_2=4\cdot (4\cdot 3+3)+3=4^2\cdot 3+4\cdot 3+3\\
a_3=4\cdot (4^2\cdot 3+4\cdot 3 +3)+3=4^3\cdot 3+4^2\cdot 3+4\cdot 3+3}\)
Co zauważasz?
a4karo, nie mam nic przeciwko takiej "sztuczce", ale co zrobisz dla przykładu podanego przeze mnie wcześniej?
Ale, skoro masz wykorzystać ciąg geometryczny, to zauważ, że:
\(\displaystyle{ a_1=4\cdot 3+3\\
a_2=4\cdot (4\cdot 3+3)+3=4^2\cdot 3+4\cdot 3+3\\
a_3=4\cdot (4^2\cdot 3+4\cdot 3 +3)+3=4^3\cdot 3+4^2\cdot 3+4\cdot 3+3}\)
Co zauważasz?
a4karo, nie mam nic przeciwko takiej "sztuczce", ale co zrobisz dla przykładu podanego przeze mnie wcześniej?
-
- Użytkownik
- Posty: 291
- Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 55 razy
Znaleźć wzór algebraiczny.
Ale to jest konkretny przykład, więc nie widzę problemu w robieniu "sztuczek", nie każde rozwiązanie musi być ogólne.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Znaleźć wzór algebraiczny.
Nie musi, pod warunkiem że zna się standardowe metody.
Wracając do sztuczek, jaką zastosujesz do poniższego?
\(\displaystyle{ a_n=\pi a_{n-1}+e^{163}}\)
Nie chcę być złośliwy, chcę po prostu pokazać jak niską wartość dydaktyczną mają rozwiązania "trikowe" dla kogoś, kto jeszcze nie potrafi tego zrobić podstawowymi metodami. Na tym etapie można je traktować jako ciekawostki, a nie jako podstawowe narzędzia.
Poza tym autor tematu napisał, czego należy użyć w rozwiązaniu.
Wracając do sztuczek, jaką zastosujesz do poniższego?
\(\displaystyle{ a_n=\pi a_{n-1}+e^{163}}\)
Nie chcę być złośliwy, chcę po prostu pokazać jak niską wartość dydaktyczną mają rozwiązania "trikowe" dla kogoś, kto jeszcze nie potrafi tego zrobić podstawowymi metodami. Na tym etapie można je traktować jako ciekawostki, a nie jako podstawowe narzędzia.
Poza tym autor tematu napisał, czego należy użyć w rozwiązaniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 11 gru 2013, o 14:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
Znaleźć wzór algebraiczny.
To wszystko zauważam, no ale dalej musimy wygenerować wzór algebraiczny. Jak to zrobić?yorgin pisze:Madonzy, generalnie jest na to gotowy wzór: 336640.htm#p5104304
Ale, skoro masz wykorzystać ciąg geometryczny, to zauważ, że:
\(\displaystyle{ a_1=4\cdot 3+3\\
a_2=4\cdot (4\cdot 3+3)+3=4^2\cdot 3+4\cdot 3+3\\
a_3=4\cdot (4^2\cdot 3+4\cdot 3 +3)+3=4^3\cdot 3+4^2\cdot 3+4\cdot 3+3}\)
Co zauważasz?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Znaleźć wzór algebraiczny.
A czy widzisz tam sumę ciągu geometrycznego? I jak wygląda w ogólności \(\displaystyle{ a_n}\) w postaci takich sum, jakie wypisałem wcześniej?
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Znaleźć wzór algebraiczny.
@yorgin:
Zeby rozwiązać Twoj problem: \(\displaystyle{ a_{n+1}=\pi a_n+e^{163}}\) oczywiście wskażę podstawienie \(\displaystyle{ b_n=a_n+\frac{e^{163}}{\pi -1}}\) (sprawdz, że to działa ). To, co pokazałem, to JEST metoda na takie zadania
Zeby rozwiązać Twoj problem: \(\displaystyle{ a_{n+1}=\pi a_n+e^{163}}\) oczywiście wskażę podstawienie \(\displaystyle{ b_n=a_n+\frac{e^{163}}{\pi -1}}\) (sprawdz, że to działa ). To, co pokazałem, to JEST metoda na takie zadania
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Znaleźć wzór algebraiczny.
a4karo, ślicznie Jest metoda, ale...
Po pierwsze - nie tłumaczysz jej w żaden sposób, tylko podajesz z sufitu gotowe podstawienia.
Po drugie - i tu też uwaga do Madonzy, czy taka metoda będzie odpowiednia (pasowała do sumy szeregu geometrycznego)?
Po pierwsze - nie tłumaczysz jej w żaden sposób, tylko podajesz z sufitu gotowe podstawienia.
Po drugie - i tu też uwaga do Madonzy, czy taka metoda będzie odpowiednia (pasowała do sumy szeregu geometrycznego)?
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Znaleźć wzór algebraiczny.
Ok, już tłumaczę na czym polega ta metoda:
Aby rozwiązac równanie iteracyjne \(\displaystyle{ a_{n+1}=\alpha a_n+\beta}\) zauważmy dwie rzeczy:
1. jeżeli \(\displaystyle{ \beta=0}\), to oczywiście mamy do czynienia z ciągiem geometrycznym i \(\displaystyle{ a_n=a_0\alpha^n}\).
2. Ciąg \(\displaystyle{ b_n=a_n+p}\) spełnia równanie inne równanie iteracyjne:
\(\displaystyle{ b_{n+1}=a_{n+1}+p=\alpha a_n+\beta +p=\alpha(a_n+p)+\beta+p-\alpha p=\alpha b_n+\beta+p(1-\alpha)}\)
Jeżeli zatem wybierzemy \(\displaystyle{ p}\) tak, aby \(\displaystyle{ \beta+p(1-\alpha)=0}\), to ciąg \(\displaystyle{ b_n}\) będzie geometryczny i łatwo znajdziemy zwór ogólny na \(\displaystyle{ b_n}\), a zatem również na \(\displaystyle{ a_n}\).
Zadanie: kiedy ta metoda nie zadziała? jak wtedy rozwiązać równanie rekurencyjne?
Aby rozwiązac równanie iteracyjne \(\displaystyle{ a_{n+1}=\alpha a_n+\beta}\) zauważmy dwie rzeczy:
1. jeżeli \(\displaystyle{ \beta=0}\), to oczywiście mamy do czynienia z ciągiem geometrycznym i \(\displaystyle{ a_n=a_0\alpha^n}\).
2. Ciąg \(\displaystyle{ b_n=a_n+p}\) spełnia równanie inne równanie iteracyjne:
\(\displaystyle{ b_{n+1}=a_{n+1}+p=\alpha a_n+\beta +p=\alpha(a_n+p)+\beta+p-\alpha p=\alpha b_n+\beta+p(1-\alpha)}\)
Jeżeli zatem wybierzemy \(\displaystyle{ p}\) tak, aby \(\displaystyle{ \beta+p(1-\alpha)=0}\), to ciąg \(\displaystyle{ b_n}\) będzie geometryczny i łatwo znajdziemy zwór ogólny na \(\displaystyle{ b_n}\), a zatem również na \(\displaystyle{ a_n}\).
Zadanie: kiedy ta metoda nie zadziała? jak wtedy rozwiązać równanie rekurencyjne?