trudności z dowodem, Stirling

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
ememensa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 16 lis 2013, o 15:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy

trudności z dowodem, Stirling

Post autor: ememensa »

Witam wszystkich! Mam mały problem z udowodnieniem poniższych tożsamości. Czy mógłby ktoś chociaż mniej więcej jakoś naprowadzić mnie na właściwy trop dowodu?

\(\displaystyle{ \sum_{p=k}^{n}\left[ \frac{n}{p} \right] {p \choose k} = \left[ \frac{n+1}{k+1} \right]}\)

ułamek w kwadratowym nawiasie symbolizuje liczbe Stirlinga 1. rodzaju.

\(\displaystyle{ \left\{ \frac{n}{3} \right\} = \frac{1}{2}3^{n-1}-2^{n-1}+ \frac{1}{2}}\)

ułamek w klamrowym nawiasie symbolizuje liczbe Stirlinga 2. rodzaju.

wszelkie wskazówki i podpowiedzi na wagę złota!!
Awatar użytkownika
niebieska_biedronka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 397
Rejestracja: 8 paź 2011, o 15:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 96 razy
Pomógł: 19 razy

trudności z dowodem, Stirling

Post autor: niebieska_biedronka »

Może indukcyjnie? Ze względu na \(\displaystyle{ n}\) - np. w tym pierwszym sprawdzić, że zachodzi dla \(\displaystyle{ n=k}\), założyć że zachodzi dla \(\displaystyle{ n}\) i pokazać dla \(\displaystyle{ n+1}\).
ale to tylko luźny pomysł
ODPOWIEDZ