Witam:)
Potrzebowałbym rozwiązania pewnego zdania
Chodzi o to ile razy w pokerze (odziania Texas Holdem)może wystąpić kolor.
Kart w tali jest 13 ( od 2 do A)
Kolor powstaje z 5 kart.
Ale uwaga 5 kart w kolorze po kolei to poker np ( 2, 3 , 4 ,5 6 ;7, 8, 9, 10 J czy 10, J, Q, K, A)
Nie jestem pewien czy to jakoś wypłynie na wynik dlatego podaje (jak coś to sobie sam odejmie i ilości pokerów od wyników który wam wyjdzie )
Pytam z czystej ciekawości
Bo gram w pokera i tak sprawdzam sobie ile jest możliwych kombinacji poszczególnych figur.
Zrobiłem ( wypisałem po kolej ,wszystkie układy bo nie wiem jak to mamatycznie zrobić ) ale z kolorem to torszke kapa bo jest za dużo kombinacji ;/
Będe wdzięczny za pomoc bo matma to nie jest moja mocna storna.
Myśle, że to trzeba zrobić jakąś permutacją (czy jakoś tak) ale nie mam pojecia jak.
Ilość kombinacji koloru w pokerze
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Ilość kombinacji koloru w pokerze
Kolor i poker razem:\(\displaystyle{ C^5_{13}\cdot 4}\).
Poker: \(\displaystyle{ 10\cdot 4}\).
Czyli sam kolor: \(\displaystyle{ 4\cdot C^5_{13}-40}\).
Poker: \(\displaystyle{ 10\cdot 4}\).
Czyli sam kolor: \(\displaystyle{ 4\cdot C^5_{13}-40}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Ilość kombinacji koloru w pokerze
\(\displaystyle{ 4\cdot C^5_{13}-40=4\cdot {13\choose 5}-40=4\cdot \frac{13!}{5!\cdot 8!}-40=4\cdot \frac{9\cdot 10\cdot 11\cdot 12\cdot 13}{120}-40=4\cdot 1287-40=5108}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 27 kwie 2007, o 19:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 2 razy
Ilość kombinacji koloru w pokerze
o LoL takiego wyniku sie nie spodziewałem*Kasia pisze:\(\displaystyle{ 4\cdot C^5_{13}-40=4\cdot {13\choose 5}-40=4\cdot \frac{13!}{5!\cdot 8!}-40=4\cdot \frac{9\cdot 10\cdot 11\cdot 12\cdot 13}{120}-40=4\cdot 1287-40=5108}\)
Czyli rozumiem, żę jest 5108 kombnacji koloru bez pokera tak?